Uraganul Gustav a atins luni dimineata coastele Golfului Mexic, iar New Orleans este afectat de ploi si vant puternic, a anuntat un oficial de la Centrul National al Uraganelor (NHC), citat de AFP.
Primele efecte ale furtunii se simt deja in Delta fluviului Mississipi si inainteaza spre New Orleans, potrivit radarului, a declarat pentru AFP meteorologul NHC, Patricia Wallace. Sosirea iminenta a uraganului a antrenat deja oprirea aproape in totalitate a productiei de petrol din Golful Mexic, iar o mare de masini care paraseau New Orleans a invadat autostrazile, in timp ce garile si autogarile erau luate cu asalt.

New Orleans era duminica un oras-fantoma, potrivit primarului sau, Ray Nagin, care a apreciat ca doar 10.000 de localnici mai ramasesera de evacuat. Echipele de interventie civile si militare erau gata sa intervina, iar coordonarea dintre autoritatile locale si federale, care a fost atat de deficienta in 2005 la Katrina, se intensifica.

Pe de alta parte, majoritatea lucrarilor Conventiei republicane care urma sa inceapa luni la St. Paul, Minnesota, pentru a-l desemna oficial pe John McCain candidat la Casa Alba erau suspendate din cauza uraganului. Nagin a ordonat evacuarea intregii populatii in fata amenintarii "furtunii secolului" si a unei catastrofe mai grave decat cea provocata de Katrina in urma cu trei ani. Circa 1.800 de persoane au murit in Louisiana si statele vecine, iar o mare parte din New Orleans fusese acoperita de ape in 2005.

Primarul a decretat duminica restrictii de circulatie si a avertizat ca cei care vor incerca sa jefuiasca locuintele parasite vor merge direct la inchisoare. O armata de 2.000 de membri ai Garzii Nationale ajuta politia locala in cele sapte districte ale regiunii.

Guvernatorul de Louisiana Bobby Jindal a anuntat duminica ca "peste un milion de persoane" sunt pe cale de a se refugia din calea lui Gustav.

"Parasiti orasul!", a spus presedintele districtului Jefferson, Aaron Broussard. "Aveti curajul de a va desparti de bunurile voastre materiale. Nu va puteti apara de ceea ce Mama Natura va arunca asupra voastra", a spus el. Gustav ar putea provoca o crestere a nivelului apelor care sa inunde din nou New Orleans, a avertizat duminica o companie de consultanta in gestionarea riscurilor legate de catastrofele naturale.

"Daca Gustav devine uragan de categoria 4, asa cum se preconizeaza, ar putea provoca valuri intre patru si 5,5 metri, care ar depasi unele baraje si diguri din New Orleans", potrivit Risk Management Solutions (RMS).

Gustav a intrat duminica in Golful Mexic, unde companiile petroliere, ca si cele din sudul Statelor Unite, si-au evacuat personalul. Presedintele George W. Bush si-a anulat participarea la Conventia republicana din cauza furtunii. El va merge in schimb luni in Texas, pentru a superviza coordonarea operatiunilor de interventie. Proasta gestionare a efectelor uraganului Katrina de catre administratie a fost o catastrofa pentru popularitatea lui Bush.

La ora 3.00 GMT (6.ora Romaniei), centrul uraganului era localizat la 360 de kilometri sud-est de New Orleans si se deplasa spre nord-vest cu viteza de 26 de kilometri pe ora. Centrul uraganului nu este asteptat pe coasta mai devreme de luni dupa-amiaza. Totusi, deoarece uraganul acopera o suprafata intinsa, vantul cu forta de furtuna tropicala se face simtit pana la distante de 350 de kilometri de centrul uraganului, potrivit NHC.

Gustav ramane pentru moment un uragan de categoria 3 din 5, ceea ce inseamna ca vantul bate cu 185 de kilometri pe ora. Specialistii prevad o usoara intensificare a furtunii inainte de a ajunge propriu-zis pe coasta, dar se asteapta sa ramana in continuare de categoria 3. Aproape doua milioane de persoane au parasit statul Louisiana, aceasta fiind cea mai ampla evacuare din istoria americana, iar instalatiile petroliere din regiune au fost inchise.In anumite parti ale New Orleansului se inregistreaza deja pene de curent, potrivit unor informatii.

John McCain s-a deplasat duminica in Mississipi pentru a evalua pregatirile. Rivalul sau democrat Barack Obama s-a declarat gata sa "activeze o lista de doua milioane de persoane" prin e-mail, pentru voluntariat si donatii. Duminica seara, el a spus ca a discutat la telefon cu secretarul pentru securitate nationala Michael Chertoff si a constat ca dupa Katrina, autoritatile "au invatat niste lectii".

Gustav a lasat in urma cel putin 66 de morti si zece disparuti in Haiti, sapte in Jamaica si opt in Republica Dominicana. In Louisiana, trei pacienti in stare critica au murit in timpul evacuarii din spital, potrivit guvernatorului statului. Acestea ar fi primele victime ale furtunii in Statele Unite, dar informatiile nu sunt confirmate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.