Premierul rus Vladimir Putin a declarat ca prima conduca petroliera a Rusiei spre Asia trebuie sa fie gata cat mai rapid, subliniind astfel suprematia energetica a Rusiei chiar inainte de summitul UE dedicat crizei din Georgia, relateaza Reuters, potrivit NewsIn

Potrivit RIA Novosti, Putin a semnat un ordin guvernamental "privitor la accelerarea construirii tronsoanelor conductei Siberia de Est-Oceanul Pacific". El se afla duminica la Kozmino, unde un urias terminal petrolier este construit pe coasta Pacificului, pentru a prelua petrolul din conducta construita de Transneft.

Rusia, al doilea producator de petrol al lumii, se confrunta cu criticile dure ale Statelor Unite si Europei in urma recunoasterii independentei regiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia. Sefii UE se vor intalni luni la un summit extraordinar, pentru a discuta despre situatia creata de Rusia dupa controfensiva sa in Georgia. UE recunoaste ca este dependenta de Rusia in sectorul petrolului si gazelor.

Conducta rusa spre Asia, care va pleca din estul Siberiei si va parcurge mii de kilometri pana pe coasta Pacificului, a fost prezentata de Kremlin ca un mod de diversificare in conditiile dependentei Moscovei de vanzarile spre UE facute in domeniul energetic. Insa constructia a fost intarziata cu un an si costurile au crescut, din cauza mediului dificil de lucru din Siberia si a infrastructurii inexistente.

Putin se ocupa personal de acest proiect si, cat a fost presedinte, a depus eforturi pentru a construi legaturi mai stranse cu China. Cea mai recenta data avansata pentru prima parte a conductei este sfarsitul lui 2009.

Conducta de 2.700 kilometri este construita din Taiset, in regiunea Irkutk, Siberia, pana la Skovorodino, langa granita cu China si va costa mai mult de 12 miliarde de dolari. Pe o distanta echivalenta cu cea dintre Londra si Istanbul, tronsonul Taiset-Skovorodino al conductei va avea capacitatea de 30 milioane tone pe an. A doua parte va costa inca 12 miliarde de dolari.

Proiectul este o parte esentiala a obiectivului Rusiei de a-si intensifica productia de petrol si de a diversifica sursele de petrol pentru economiile in plina dezvoltare din Asia, unde China, de exemplu, este extrem de interesata in acest domeniu, in conditiile transformarii sale economice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.