Un diplomat amator britanic a incercat sa puna capat celui de-al Doilea Razboi Mondial propunand Germaniei naziste sa preia controlul asupra Europei, cu conditia ca Marea Britanie sa preia controlul asupra restului lumii, potrivit unor arhive secrete publicate duminica, relateaza AFP monitorizata de NewsIn

James Lonsdale-Bryans, un simpatizant al fascismului, s-a deplasat la Roma in primele zile ale razboiului pentru a negocia aceasta propunere cu Ulrich von Hassell, ambasadorul Germaniei in Italia. Arhivele Serviciilor de securitate indica faptul ca Ministerul britanic de Externe era la curent cu intentiile lui Lonsdale-Bryans si ca era deranjat de activitatile acestuia.

Nu se stie ce nivel de sustinere avea Lonsdale-Bryans de la secretarul Ministerului britanic de Externe din acea vreme, Lordul Edward Halifax, si in cadrul ministerului. Un alt document al Serviciilor de securitate atesta ca "el a mers in Italia, deplasare despre care Ministerul de Externe stia, calatorie al carei scop era de a dezvolta contacte. El si-a depasit cu mult instructiunile primite", potrivit arhivelor. "Se pare ca Bryans ar fi luat parte la negocieri oficiale", potrivit documentelor.

"Ideea lui Bryans era ca lumea ar trebui impartita in doua. Germania ar fi avut Europa, iar Marea Britanie restul lumii", potrivit documentului. "Nu sunt sigur ca este un moment foarte potrivit pentru a face publica aceasta chestiune", comenta autorul anonim al notei.

Lonsdale-Bryans l-a contactat pe secretarul Ministerului britanic de Externe pentru a-i vorbi despre aceste proiecte, ceea ce a suscitat panica in randul oficialilor. "Lonsdale-Bryans este un personaj vorbaret si indiscret, aflat in posesia unei istorii pe care adora sa o povesteasca si, daca aceasta ar fi facuta publica, ar prejudicia cu adevarat imaginea Ministerului britanic de Externe", potrivit arhivelor.

Mai mult, Lonsdale-Bryans a incercat sa discute aceste planuri cu oficiali americani de rang inalt, printre care Dwight D. Eisenhower, care era comandantul suprem al fortelor aliate in Europa in timpul razboiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.