Apropierea iminenta a uraganului Gustav pe coasta sudica a Statelor Unite a bulversat campania prezidentiala americana, presedintele George W. Bush urmand sa fie prezent la Conventia republicana ce incepe luni la St. Paul, Minnesota, nu fizic, ci prin legatura video, relateaza AFP.

"Din cauza uraganului, presedintele nu se va deplasa in Minnesota luni. Lucram la alte posibilitati si va vom furniza detalii imediat ce le vom avea", a declarat duminica purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Perino. Nici vicepresedintele Dick Cheney nu va merge personal la Conventie, dar participarea Primei Doamne, Laura Bush, ramane valabila.

Candidatul republican la presedintie John McCain si-a modificat programul de campanie si era asteptat duminica, impreuna cu Sarah Palin, propusa de el pentru vicepresedintie, in statul Mississippi, ale carui coaste sunt amenintate de uragan. Amandoi vor vizita centrul de comandament al operatiunilor de la Jackson, pentru a evalua preparativele inainte de sosirea lui Gustav.

Uraganul ar urma sa ajunga luni pe coasta sudica a Statelor Unite, unde a fost decretata stare de urgenta in patru state (Texas, Louisiana, Misssissipi si Alabama). Primarul orasului New Orleans a ordonat evacuarea orasului, calificandu-l pe Gustav drept "furtuna secolului".

Uraganul survine la trei ani dupa Katrina, care a devastat coastele sudice ale Statelor Unite, provocand moartea a circa 1.800 de persoane. In 2005, autoritatile federale au reactionat cu o intarziere de cateva zile si mai multi lideri politici au denuntat ineficienta administratiei Bush. Insusi John McCain apreciase drept "rusinoasa" reactia autoritatilor federale.

Sambata seara, cu ocazia unei reuniuni publice de la Washington, Pennsylvania, McCain a cerut sustinatorilor sai sa se roage ca uraganul sa-i crute pe locuitorii din sudul Statelor Unite. Candidatul spusese anterior ca este posibila suspendarea Conventiei republicane, daca Gustav face ravagii pe coastele americane. "Nu ar fi potrivit un eveniment festiv in timp ce o tragedie sau (...) un dezastru national se deruleaza langa noi", a spus McCain.

Conventia republicana, care trebuie sa il desemneze oficial pe McCain drept candidat la Casa Alba, ar trebui sa inceapa luni si sa se deruleze pana joi la St. Paul, Minnesota.

La randul sau, candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, a anuntat ca a vorbit cu guvernatorul republican de Louisiana Bobby Jindal, primarul orasului New Orleans Ray Nagin, directorul Agentiei federale pentru gestionarea situatiilor de criza (FEMA) David Paulison, senatoarea democrata de Mary Landrieu si alti oficiali. "Este o situatie foarte grava", a spus Obama. "Totul pare sa indice ca furtuna va afecta coastele Louisianei si va fi un uragan foarte puternic", a spus Obama.

Candidatul democrat la vicepresedintie Joe Biden, a carui fiica frecventeaza Universitatea Tulane din New Orleans, i-a implorat pe locuitorii acestui oras, cel mai mare din sudul Louisianei, sa se supuna ordinului de evacuare.

Obama a precizat ca nu are intentia pentru moment sa mearga in zonele amenintate de uragan. "Uneori, prezenta noastra poate incomoda" mai mult decat sa ajute la preparativele pentru sosirea uraganului, a spus el, criticand implicit initiativa adversarului sau republican. Candidatul democrat urma sa participe duminica la evenimente de campanie in Ohio Michigan. Incepand de duminica, Obama si McCain mai aveau la dispozitie 65 de zile pana la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Dupa ce a maturat vestul Cubei, Gustav isi continua duminica traseul spre interiorul Golfului Mexic si Louisiana, mai slabit, dar inca foarte periculos. Uraganul a fost degradat de la nivelul 4 pe scara Saffir-Simpson, la nivelul 3.

"Rafalele de vant au scazut la circa 205 kilometri pe ora. Gustav este un uragan de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson", cu 5 trepte, a anuntat duminica la pranz Centrul american pentru uragane, avertizand ca este posibil ca furtuna sa se intensifice din nou. "Gustav va ramane un uragan major pana cand va atinge pamantul", a avertizat centrul, care la 09.00 GMT (12,00, ora Romaniei) ii evalua viteza de deplasare la circa 26 kilometri pe ora.

Gustav incepuse sa se faca anuntat duminica in apropiere de Golful Mexic, unde se concentreaza un sfert din productia americana de petrol. O parte a productiei de petrol din aceasta zona a fost sau va fi intrerupta, iar personalul urma sa fie evacuat.

Primarul New Orleans-ului, Ray Nagin, a ordonat evacuarea duminica, vorbind despre "furtuna secolului". "Este mama tuturor furtunilor", a spus el, adaugand ca "aceasta furtuna este atat de puternica, incat nu sunt sigur ca am mai vazut asa ceva". In pofida amenintarii, mai putin de jumatate dintre localnici au parasit orasul, oras partial distrus in timpul uraganului Katrina din august 2005. Drumurile din jurul New Orleans erau totusi pline de automobile, in conditiile in care oamenii pleaca din oras, amintindu-si de dezastrul provocat de uraganul Katrina in 2005.

Dupa ce a facut 85 de morti in Caraibe, Gustav a provocat pagube majore sambata in vestul Cubei, cu rafale de vant de 240 kilometri pe ora pana la 340 kilometri pe ora. Pe una dintre insulele Cubei "peisajul este dezolant" in urma trecerii uraganului, dupa cum a spus un corespondent al unei televiziuni cubaneze.

"Pana acum nu am primit nicio informatii despre persoane decedate, dar avem raniti", a spus seful Apararii civile de pe insula. "Pagube considerabile" si inundatii au fost raportate in provinciile vestice Pinar del Rio si Havana. Circa 250.000 de oameni au fost evacuati incepand de vineri din provinciile vestice ale Cubei. In total, 1.200 turisti straini, mai ales canadieni si italieni, au fost transferati in locuri sigure.

Gustav a facut pana acum 66 de morti in Haiti, 11 in Jamaica si opt in Republica Dominicana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.