Masini ale politiei cu portavoci au difuzat apeluri la prudenta pe strazile din Fleurus, sudul Belgiei, in urma unui incident nuclear survenit in localitate la sfarsitul saptamanii trecute si care este considerat cel mai grav din istoria tarii, informeaza AFP, potrivit NewsIn.
Autoritatile recomanda localnicilor din Fleurus si din satele situate pe o raza de cinci kilometri ca, pana la noi ordine, sa nu consume fructe si legume din gradinile proprii, sa nu foloseasca apa de ploaie si lapte de la fermele invecinate, a declarat primarul Jean-Luc Borremans.

Incidentul s-a petrecut la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un laborator al Institutului de radioelemente (IRE), care produce radioelemente folosite pentru depistarea si tratarea cancerului pe care le exporta in numeroase tari.

O scurgere de iod radioactiv a fost constatata de personalul IRE, care a informat Agentia federala de control nuclear (AFCN) la sfarsitul saptamanii trecute. Agentia a apreciat incidentul drept grav si l-a cataogat de nivelul 3 din 7 pe scara internationala a accidentelor nucleare. Este cel mai grav incident de acest tip produs vreodata in Belgia.

Productia IRE a fost oprita marti, dar AFCN a apreciat in aceeasi zi ca scurgerea nu presupune riscuri pentru riverani si mediu si nu a recomandat nicio masura de precautie. Totusi, atitudinea s-a schimbat joi seara, cand analizele pe esantioane de iarba din apropierea locului incidentului au descoperit cantitati mai mari de iod radioactiv decat primele teste.

Intr-o reuniune a centrului de criza al Guvernului de la ora 23.00, s-a decis ca populatia din zona sa fie informata si sa ia masuri de precautie in asteptarea rezultatelor altor teste.

"Populatia este speriata, este normal, accidentele nucleare sunt o tema care sperie, dar am incredere in profesionisti, care imi spun ca nu exista niciun pericol si ca acestea sunt doar masuri de prevenire", a explicat primarul din Fleurus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.