Autoritatile recomanda localnicilor din Fleurus si din satele situate pe o raza de cinci kilometri ca, pana la noi ordine, sa nu consume fructe si legume din gradinile proprii, sa nu foloseasca apa de ploaie si lapte de la fermele invecinate, a declarat primarul Jean-Luc Borremans.

Incidentul s-a petrecut la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un laborator al Institutului de radioelemente (IRE), care produce radioelemente folosite pentru depistarea si tratarea cancerului pe care le exporta in numeroase tari.

O scurgere de iod radioactiv a fost constatata de personalul IRE, care a informat Agentia federala de control nuclear (AFCN) la sfarsitul saptamanii trecute. Agentia a apreciat incidentul drept grav si l-a cataogat de nivelul 3 din 7 pe scara internationala a accidentelor nucleare. Este cel mai grav incident de acest tip produs vreodata in Belgia.

Productia IRE a fost oprita marti, dar AFCN a apreciat in aceeasi zi ca scurgerea nu presupune riscuri pentru riverani si mediu si nu a recomandat nicio masura de precautie. Totusi, atitudinea s-a schimbat joi seara, cand analizele pe esantioane de iarba din apropierea locului incidentului au descoperit cantitati mai mari de iod radioactiv decat primele teste.

Intr-o reuniune a centrului de criza al Guvernului de la ora 23.00, s-a decis ca populatia din zona sa fie informata si sa ia masuri de precautie in asteptarea rezultatelor altor teste.

"Populatia este speriata, este normal, accidentele nucleare sunt o tema care sperie, dar am incredere in profesionisti, care imi spun ca nu exista niciun pericol si ca acestea sunt doar masuri de prevenire", a explicat primarul din Fleurus.