"Sunt poate doua-trei tari care se opun ferm", a declarat mnistrul adjunct de externe al Ucrainei, Konstantin Ieliseiev, la Bruxelles, comentand pe tema ezitarii UE de a spune clar in preambulul noului tratat ca "viitorul Ucrainei este in UE".

"Ne bazam foarte mult pe Germania, care este motorul integrarii UE si o tara foarte puternica, ne bazam mult pe curajul ei", a adaugat ministrul, precizand ca explicatiile UE - cum ar fi lipsa unui consens oficial intre statele membre - nu sunt sincere.

"Alte state, ca Belgia, se opun, de asemenea. Dar cheia este Berlinul", a declarat un oficial ucrainean, cu doar 12 zile inainte de summitul de la Evian. "Ne spun ca au loc discutii, dar adevarata problema este Rusia", a subliniat el.

Germania si Rusia au relatii apropiate din punct de vedere istoric, fostul cancelar Gerhard Schroeder ajutand in prezent la construirea unui nou gazoduct Germania-Rusia, iar actualul cancelar, Angela Merkel, opunandu-se sanctiunilor diplomatice UE impotriva Rusiei, in pofida actiunii acesteia in Georgia.
Declaratia pe tema extinderii UE ar fi un pas foarte important pentru Ucrauina, care spune ca, daca va fi folosita formula preferata de Germania, "noul tratat nu prejudiciaza viitoarele relatii", acest lucru ar exclude de fapt orice miscare a Ucrainei spre aderarea la UE in urmatorii 10-15 ani, cand pactul va expira.

De asemenea, Ucraina preseaza tarile din NATO sa-i ofere Planul de actiune pentru aderare in decembrie, dar Germania se opune si aici.

Ieliseisv a avertizat ca lipsa unui angajament politic clar al Occidentului fata de Kiev ar putea fi cosiderata de Moscova o aprobare pentru extinderea influentei sale catre est. "Daca summitul UE-Ucraina nu va fi un succes, acest lucru va fi vazut ca o incurajare ca Rusia poate influenta politica UE si strategia sa", a subliniat ministrul. "Daca membrii NATO nu iau aceasta decizie, acest lucru va arata Rusiei ca prin folosirea fortei ea poate influenta procesul de extindere si poate obtine un fel de dominatie asupra statelor fost sovietice", a precizat el.

Ministrul adjunct a subliniat ca Ucraina vede UE ca un garant al stabilitatii economice si politice, spre deosebire de rolul mai dur al NATO. "Vedem NATO ca pe un tata si UE ca pe o mama. Cu un tata beneficiezi de o mai mare protectie fizica, pe cand, cu o mama, este vorba despre protectia economica", a explicat el.

Ieliseiev a explicat ca disputa militara dintre Rusia si Georgia a provocat temeri in Ucraina legate de situatia din Crimeea, unde 60% dintre locuitori sunt etnici rusi si unde are baza flota rusa de la Marea Neagra, folosita in confruntarea cu Georgia, Ucraina devenind astfel "o terta parte a acestui conflict".