Virusul care cauzeaza SIDA are o rata de raspandire in New York de trei ori mai mare decat rata de contaminare nationala, cu o incidenta de 72 de contaminari la 100.000 de oameni in New York, comparativ cu 32 la 100.000 de oameni din toata tara, se arata intr-un studiu difuzat de Departamentul de sanatate si igiena din New York.

Rezultatele, bazate pe o noua tehnica analitica dezvoltata de centrele federale de prevenire si control al bolilor, estimeaza ca 4.762 de new yorkezi au contactat virusul HIV in 2006, studiul reprezentand una dintre cele mai precise estimari pe care orasul le-a oferit pana in prezent.

Studiul avertizeaza ca persoanele de culoare si homosexualii sunt grupurile de oameni care risca cel mai mult sa fie contaminate cu HIV.

Cercetarile au luat in calcul analiza ambelor sexe, de diferite varste si rase. Astfel, sumarul datelor arata ca:

76% dintre noile cazuri de infectare cu HIV se inregistreaza in randul barbatilor si 25 % in randul femeilor.

Persoanele de culoare reprezinta 46% din cei infectati, hispanicii 32%, iar albii 21%.

In ceea ce priveste varsta, 4% din cazuri se inregistreaza in randul persoanelor sub 20 de ani, 24% printre cei cu varste de la 20 la 29 de ani, cei cu varste cuprinse intre 40 si 49 de ani insumeaza un procent de 29%, iar cei care au peste 50 de ani constituie 15% dintre cei contaminati.

Cauza principala de raspandire a virusului HIV o constituie relatiile sexuale intre barbati: 50% din cauzele infectarii sunt provocate de acest fapt. Relatiile heterosexuale presupun un risc de 22% iar folosirea drogurilor injectabile cauzeaza 8% din cazuri. Cauzele sunt nesigure in alte 18% de contaminari.

Studiul releva diferente insemnate intre ratele locale si nationale in ceea ce priveste noile contaminari cu HIV.

Astfel, in New york, rata oamenilor de culoare alba infectati cu HIV este de patru ori mai mare decat cea nationala, in randul hispanicilor este de trei ori mai mare iar in cazul persoanelor de culoare, de doua ori mai mare.

In ultimul an, departamentul insista asupra avertizarii potrivit careia contaminarile cu HIV au crescut in randurile tinerilor gay, sexul neprotejat fiind in continuare un caz comun.

Prin derularea studiului in mod repetat in anii urmatori, cercetatorii urmaresc stabilirea cat mai exacta a cresteriii sau descresterii numarului de contaminari, pentru a preveni fenomenul ca atare.

In Romania,specialistii in boli infectioase avertizeaza ca numarul imbolnavirilor cu HIV/SIDA ar putea creste in urmatorii ani, cauzele principale fiind sexul neprotejat si relatiile sexuale cu parteneri multipli.

Din cele peste zece mii de persoane care au HIV/SIDA, aproape jumatate sunt adolescenti sau tineri, multi dintre ei infectati in spitale in perioada anilor 1980-1990 prin intermediul transfuziilor cu sange netestat sau prin reutilizarea acelor de seringa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.