Fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, arestat la Belgrad in iulie, va aparea vineri pentru a doua oara in fata Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, pentru a anunta cum pledeaza, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Procurorul a retinut impotriva sa 11 acuzatii de crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid, pentru presupusul rol din razboiul din Bosnia (1992-1995). Insa unul dintre consilierii sai juridici, Goran Petronijevici, a declarat joi ca nu se va anunta nimic, in conditiile in care procurorul lucreaza inca la versiunea definitiva a actului de acuzare.

Potrivit statutului TPI, acuzatul trebuie sa anunte modul in care va pleda in functie de ultimul act de acuzare existent. Daca Radovan Karadzici nu se pronunta, presedintele Camerei va inregisatra de facto o pledoarie de nevinovatie.

Cand a comparut prima data, la 31 iulie, inculpatul a cerut aminarea cu 30 de zile a anuntarii modului in care va pleda.

Karadzici este cosndierat organizatorul epurarii etnice impotriva musulmanilor si croatilor, soldata cu 100.000 de morti si 2,2 milioane de refugiati. In afara de executarea a 8.000 de musulmani la Srebrenita in 1995, el trebuie sa raspunda si pentru asediul asupra Sarajevo.

Audierea de vineri nu va fi consacrata in principiu decat modului in care va pleda acuzatul si poate conditiilor de detentie, dar, daca judecatorul ii da cuvantul, Karadzici ar putea relua declaratiile facute la prima audiere si mesajele transmise TPI. El a denuntat "nereguli" in arestarea sa si a vorbit despre un "acord secret" cu SUA, care i-ar fi permis sa scape de justitie.

Arestarea sa a dus, dupa cum a spus el, la ruperea acestui presupus acord, astfel incat se simte amenintat ca va fi "lichidat". Karadzici a cerut anularea procesului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.