"Vor regreta tot restul vietii", a spus Sevarnadze, vorbind despre liderii rusi, intr-un interviu publicat de cotidianul nipon Asahi Shimbun.

"Acest lucru va duce la discutii pentru recunoasterea independentei Ceceniei si Daghestanului", doua republici ale Rusiei zguduite de insurgente separatiste.

Sevarnadze s-a pronuntat in favoarea boicotarii JO de iarna, care vor avea loc in 2014, la Soci, oras rus la Marea Neagra, vecin cu Abhazia. "Prin acest conflict militar, argumentele in favoarea boicotarii sunt mai puternice ca niciodata", a subliniat el.

Sevarnadze a fost ministru de externe al fostului presedinte sovietic Mihail Gorbaciov in perioada 1985-1990. El a prezidat Georgia din 1995 pana in 2003, cand a fost alungat de la putere de actualul presedinte, Mihail Saakasvili, in 2003.

Sevarnadze si-a acuzat succesorul in functie ca este prea apropiat de SUA. "In perioada mea, am avut relatii bune cu Rusia, ca si cu Statele Unite, dar acest echilibru s-a rupt", a spus el.

Fostul presedinte a subliniat ca Georgia este in mod clar marea perdanta a conflictului in curs, armata rusa ocupand in continuare portul Poti de la Marea Neagra. "Georgia si-a pierdut practic drepturile tertitoriale, iar pagubele economice sunt enorme", a subliniat el.