Republican ulJohn McCain este pe punctul de a-si anunta candidatul la vicepresedintie, alegere delicata in conditiile in care dreapta religioasa pledeaza pentru o figura conservatoare, iar alte grupuri din partid vor un specialist in probleme economice, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.
Senatorul de Arizona va implini vineri 72 de ani si va profita probabil de aceasta ocazie pentru a anunta numele candidatului sau la vicepresedintie, potrivit presei specializate.

Daca l-ar invinge pe Barack Obama in noiembrie, John McCain ar deveni cel mai batran preesdinte din istoria Statelor Unite la momentul inceperii primului mandat, fapt ce ar trebui sa ii favorizeze pe aspirantii mai tineri la candidatura pentru vicepresedintie.

Daca ar anunta vineri cine este candidatul ales, John McCain ar putea face campanie impreuna cu acesta inca de la sfarsitul acestei saptamani in statele Pennsylvanie si Missouri, importante in perspectiva alegerilor din noiembrie. Acest lucru i-ar permite, de asemenea, sa atraga atentia presei americane inainte de deschiderea Conventiei republicane, care incepe luni in Minnesota.

Presa si televiziunile americane s-au concentrat saptamana aceasta pe Conventia Partidului Democrat de la Denver, Colorado, si pe alegerea senatorului Joe Biden, presedintele Comisiei de afaceri externe a Senatului, drept candidat al lui Obama la vicepresedintie.

Foarte sus pe lista aspirantilor la "ticket"-ul republican figureaza Mitt Romney, in varsta de 61 de ani, fost guvernator de Massachusetts. Invins in alegerile primare de John McCain, Romney i s-a alaturat acestuia ulterior. Saptamana aceasta, el a fost la Denver pentru a face campanie impotriva lui Barack Obama, ramanand mut in ceea ce priveste propriile ambitii. "Nu am nimic sa va spun cu privire la candidatura pentru vicepresedintie", a declarat el presei.

Om de afaceri milionar, fiul unui fost guvernator din Michigan, mormon, Mitt Romney este cunoscut de asemenea pentru ca a salvat de o catastrofa financiara Jocurile Olimpice de Iarna de la Salt Lake City in 2002.

"Romney l-ar ajuta pe McCain, care este perceput drept slab in dosarele economice", explica Heath Hall, analist la centrul de cercetare conservator Heritage Foundation. "Din punct de vedere strategic, i-ar permite de asemenea sa castige niste state importante, precum Colorado, New Mexico si Nevada", subliniaza acest analist.

Un alt nume vehiculat pentru candidatura la vicepresedintie este cel al lui Tom Ridge, in varsta de 63 de ani, care a fost primul secretar pentru securitate interna numit de presedintele George W. Bush. El este in prezent guvernator de Pennsylvania, alt stat important in calculele pentru noiembrie, pentru ca este disputat de ambele partide.

Actualul guvernator de Minnesota, Tim Pawlenty, este, la randul sau, apreciat de dreapta evanghelica din Partidul Republican, pentru luarile sale de pozitie impotriva avortului. La 47 de ani, Pawlenty poate sa insufle o doza de energie campaniei lui John McCain, dar numirea sa nu ar fi de ajuns pentru a castiga statul Minnesota in noiembrie. Pe de alta parte, este mult mai lipsit de experienta decat vicepresedintele ales de Barack Obama, Joe Biden.

Un alt posibil candidat este senatorul independent Joe Lieberman, in varsta de 66 de ani, care a fost candidatul la vicepresedintie ales de Al Gore in 2000, dar a devenit foarte apropiat de tabara republicana, dupa ce a fost izolat de democrati pentru ca a sustinut razboiul din Irak.

Numirea sa i-ar permite lui McCain sa contracareze mesajul de schimbare al echipei Obama si sa atraga alegatorii indecisi, dar ar fi prost privita de dreapta religioasa, pentru ca Lieberman are totusi unele pozitii liberale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.