Presedintele irakian a declarat ca Statele Unite doreau sa mentina militarii pana in 2015, dar s-a ajuns la o intelegere pentru 2011, insa tara sa are dreptul de a extinde prezenta trupelor americane dincolo de anul respectiv, daca va fi necesar, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Presedintele irakian a mai spus ca Statele Unite cerusera ca trupele americane sa fie mentinute pana in 2015, dar s-a ajuns la un acord privitor la anul 2011.

"Statele Unite propusesera anul 2015, iar Irakul 2010, am convenit asupra lui 2011. Irakul are dreptul, daca este necesar, sa extinda prezenta acestor trupe", a spus Jalal Talabani.

Incet-incet incep sa apara detalii despre negocierile pentru pactul bilateral de securitate, care se afla aproape de finalizare. Acordul va oferi bazele legale pentru prezenta trupelor americane in Irak dupa expirarea mandatului ONU, la sfarsitul acestui an.

Saptamana aceasta, premierul Nuri al-Maliki a spus ca cele doua parti au acceptat in principiu data "sfarsitul lui 2011" pentru retragerea celor circa 145.000 militari americani din Irak.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.