Recunoscand independenta republicilor separatiste georgiene, Rusia va putea sa isi justifice prezenta militara in regiune, in fata unui Occident furios, dar neputincios, considera analistii rusi, citati de AFP, potrivit NewsIn.

Recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud "ofera Rusiei bazele legale pentru prezenta trupelor ruse pe teritoriul celor doua republici - protejarea populatiei lor de regimul criminalului Saakasvili", a declarat politologul si deputatul pro-Kremlin Serghei Markov.

"Am fi preferat o decizie luata de Consiliul de Securitate al ONU, dar partenerii nostri au refuzat sa legitimizeze prezenta fortelor de pace ruse in aceste teritorii", a continuat el.

Liderii celor doua republici s-au declarat imediat gata sa semneze acorduri de cooperare militara cu Rusia, presedintele oset Eduard Kokoiti propunand si sa gazduiasca o baza militara rusa.Rusia isi impune astfel propriul scenariu de securitate in Georgia, fosta republica sovietica proamericana, punand in fata faptului implinit Occidentul, care intentiona sa trimita la fata locului observatori militari.

Revenirea la sistemul de securitate care exista inainte de conflict "ar permite contestarea prezentei fortelor de pace in Osetia de Sud", subliniaza Gleb Pavlovski, un alt analist pro-Kremlin.

"Am fi avut in fiecare zi (...) polemici despre ce anume poate fi considerata o misiune de mentinere a pacii si ce nu", a explicat el, citat de agentia Interfax.

Desi Statele Unite si Uniunea Europeana au condamnat ferm Kremlinul pentru recunoasterea teritoriilor separatiste de catre Kremlin, marja de manevra in raport cu Moscova este limitata.

"Europa va sfarsi prin a recunoaste ca Rusia are un interes aparte in Caucaz si spatiul fost sovietic. Va fi un proces foarte dureros", subliniaza Aleksei Malasenko, de la centrul Carnegie de la Moscova. "Sa fie izolata Rusia? Dar cine va avea de pierdut din asta? Europa va ramane fara gaz si daca rusii isi retrag miliardele din bancile americane, vor provoca un crah in Statele Unite", afirma Aleksei Vascenko, expert in Caucaz, fost consilier al Parlamentului rus pentru relatiile cu republicile separatiste. "Occidentul nu poate decat sa voteze rezolutii si sa faca zgomot", rezuma el.

Pentru Serghei Markov, lumea "nu se reduce la Occident". "Majoritatea tarilor precum China, India sau Brazilia vor fi fericite ca Rusia si-a regasit vocea si ca lumea nu mai este unipolara", spune el.

Insa Rusia, care s-a jucat ani de zile cu statutul Abhaziei si Osetiei de Sud, pierde un atu in marele sau joc geopolitic."Logica rusa este ca un tanc in miscare, care nu mai poate sa se opreasca. Ar fi fost mai bine sa fie amanata aceasta recunoastere si sa se profite de acest mecanism in jocul caucazian", subliniaza Aleksei Malacenko.

Aleksandr Konovalov de la Institutul de evaluari strategice, considera ca recunoasterea Abhaziei si Osetiei de Sud "este o decizie sora cu o catastofa", "o schimbat nemotivata a intregii politici externe ruse care va cantari greu asupra bugetului si va avea consecinte negative".

"Rusia isi pierde marja de manevra politica. Pozitia noastra in dosarul Kosovo nu mai este valabila", continua el. Rusia a condamnat ferm pana in prezent recunoasterea Kosovo, avertizand ca risca sa provoace un efect de domino in alte parti ale Europei.

Moscova "plaseaza astfel o bomba cu efect intarziat in Caucazul de Nord", unde cecenii si ingusii "isi pun problema iesirii din granitele Rusiei", conchide Konovalov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.