Decizia presedintelui rus de a recunoaste Abhazia si Osetia de Sud le-a provocat un gust amar europeanilor, care au recunoscut independenta Kosovo impotriva vointei Moscovei, si ii pune intr-o situatie si mai delicata inaintea summitului UE de luni, consacrat Georgiei, comenteaza NewsIn

"Este revansa cea mai mare a rusilor", apreciaza eurodeputatul olandez Joost Lagendijk, specialist in Balcani si membru al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului european. "Este politica 'ochi pentru ochi, dinte pentru dinte': daca voi faceti asta, va facem si noi acelasi lucru".

Liderii occidentali au condamnat prompt marti decizia lui Dmitri Medvedev de a recunoaste independenta celor doua provincii separatiste georgiene. Facand acest lucru, liderii europeni au folosit aproape aceleasi argumente pe care le invocase Rusia pentru a respinge independenta Kosovo, pe care marile puteri europene si Statele Unite au recunoscut-o in urma cu sase luni.

Cancelarul german Angela Merkel, a carei tara a "pilotat" independenta Kosovo alaturi de Franta si Marea Britanie, a apreciat astfel ca decizia rusa "contrazice principiul integritatii teritoriale, un principiu fundamental al dreptului international al popoarelor". Aceeasi reactie au avut-o secretarul general al NATO, Guvernul britanic si presedintia franceza a Uniunii Europene.

Moscova denunta de luni de zile independenta Kosovo ca fiind ilegala, contrara principiului integritatii teritoriale a Serbiei, dreptului international si rezolutiilor ONU.

"Rusii aplica aceeasi reteta ca in Kosovo, dar cele doua cazuri nu pot fi comparate", se apara un diplomat european foarte implicat in dosarul Kosovo, reamintind de lunile de negocieri sub egida ONU care au precedat independenta kosovara.

Recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, risca sa puna liderii europeni, deja divizati in fata Rusiei care le furnizeaza un sfert din hidrocarburile necesare, intr-o situatie si mai delicata fata de Moscova, cu care isi doresc foarte mult sa dialogheze.

Liderii UE vor fi "sub presiunea Poloniei si tarilor baltice pentru a adopta un limbaj mai intransigent" fata de Rusia, pe care anumite tari occidentale - precum Franta, Germania sau Italia - nu si l-ar fi dorit, apreciaza Joost Lagendijk.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.