Inaintea participarii sale la festivitatile de la Moscova consacrate celei de-a 60-a aniversari a incheierii celui de-al doilea razboi mondial, presedintele american, George W. Bush, va efectua, incepand de azi, o vizita de doua zile la Riga, dupa care se va deplasa in Olanda, urmand ca la 10 mai sa soseasca la Tbilisi. Cu cateva zile in urma, presedintele american i-a adresat omologului sau leton, Vaira Vike-Freiberga, un mesaj in care subliniaza ca daca pentru Europa Occidentala sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a insemnat eliberarea, pentru statele Europei Centrale si de Est a insemnat "ocupatia sovietica si anexarea Estoniei, Letoniei si Lituaniei si impunerea comunismului".

In opinia unor analisti rusi, continutul scrisorii indica faptul ca vizita liderului american la Riga va fi "neprieteneasca si antiruseasca". Se asteapta ca, in timpul vizitei in capitala letona, evenimentul principal sa reprezinte intalnirea presedintelui american cu presedintii celor trei state baltice. Politologul rus Viaceslav Nikonov exprima speranta ca vizita presedintelui american in cele doua foste republici sovie-tice ar putea incuraja statele baltice spre o colaborare cu Rusia, spre solutionarea problemelor minoritatilor ruse si rezolvarea conflictelor legate de disputele teritoriale.

In acelasi timp, a apreciat ca vizitarea in drum spre Moscova a statului baltic in care se manifesta cel mai puternic o stare de spirit antiruseasca reprezinta "un gest demonstrativ", menit mai degraba sa linisteasca opinia publica americana, probabil, putin incantata de vizita acestuia in Rusia, care "in prezent are o presa foarte proasta".

In contextul pregatirii vizitei la Riga, intr-un interviu adresat televiziunii de stat din Estonia, George W. Bush a mentionat ca intelege cat de dificil a fost pentru presedintii lituanian si eston sa ia decizia de a nu participa la festivitatile de la Moscova si pentru presedintele leton de a da curs invitatiei partii ruse. Pe acest fond a rasunat incurajator raspunsul presedintelui Bush, care a subliniat ca ocupandu-ne de cautarea vinovatilor pentru evenimentele petrecute cu 60 de ani in urma "trebuie sa ne concentram asupra viitorului".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.