Recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud de catre Rusia este o "anexare pe fata" a acestor regiuni separatiste georgiene, a declarat adjunctul ministrului georgian de externe, citat de Reuters, potriovit NewsIn.

Recunoasterea Osetiei de Sud si Abhaziei de catre Moscova "nu are nicio valoare legala", dar va avea "grave consecinte politice" pentru Rusia, a declarat secretarul Consiliului georgian de Securitate, Aleksandr Lomaia, citat de AFP.

Recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei este o "decizie regretabila", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe.

"Consideram ca este vorba despre o decizie regretabila si reamintim atasamentuj nostru fata de integritatea teritoriala a Georgiei", a spus purtatorul de cuvant al ministerului, Eric Chevallier.

"Am semnat decretele privitoare la recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei. Rusia le cere celorlalte state sa-i urmeze exemplul", a spus presedintele Dmitri Medvedev, intr-o declaratie solemna la televiziune.

Decizia Rusiei de a recunoaste independenta celor doua regiuni separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud reprezinta o incalcare deliberata a dreptului internationala, apreciaza ministrul suedez de externe Carl Bildt, pe blogul sau.

"Aceasta decizie reprezinta o incalcare clara si deliberata a dreptului international si principiilor fundamentale pentru stabilitate in Europa", a declarat seful diplomatiei suedeze.

Carl Bildt, a carui tara detine in acest moment presedintia Consiliului Europei, a mers la Tbilisi pentru a se intalni cu presedintele Mihail Saakasvili si pentru a face apel la rezolvarea conflictului.

Suedia a adoptat o pozitie foarte ferma, condamnand Rusia inca de la inceputul conflictului din Georgia.

Recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei "nu se bazeaza pe un cadru juridic international", a declarat ministrul italian de externe, Frranco Frattini.

Responsabilul italian si-a exprimat "amaraciunea" dupa decizia "unilaterala" a Kremlinului. "O balcanizare pe baza etnica a Caucazului este un pericol serios pentrui toti", a avertizat el.

O schimbare a criteriului cetateniei "in baza etnica trebuie sa ne ingrijoreze serios pe toti", a adaugat Frattini, in fata comisiei pentru afaceri externe din Parlament.

Secretarul american de stat Condoleeza Rice a declarat marti ca decizia Rusiei de a recunoaste independenta celor doua regiuni separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia este "regretabila".

"Recunoasterea independentei Osetiei de Sud si Abhaziei incalca principiile fundamentale ale OSCE. Asemeni tuturor tarilor membre OSCE, Rusia si-a luat angajamentul sa respecte suveranitatea si integritatea nationala a altor tari", a declarat Alexander Stubb, ministrul finlandez de externe, intr-un comunicat. Finlanda este tara care detine presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europe (OSCE).

"Rusia trebuie sa respecte principiile OSCE, respectand integritatea si suveranitatea Georgiei. Rusia trebuie sa isi retraga imediat trupele din Georgia si sa aplice acordul de incetare a focului", a adaugat el.

"OSCE va continua sa supravegheze aplicarea acordului pentru incetarea focului si este dispusa sa ofere mai multa asistenta pentru stabilizarea situatiei", a subliniat Stubb.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.