"Am semnat decretele privind recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei. Rusia cere celorlalte tari sa ii urmeze exemplul", a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev, intr-o alocutiune solemna transmisa in direct de televiziunea rusa. Decizia Rusiei tine cont de dorinta popoarelor oset si abhaz si este conforma Cartei ONU, declaratiei din 1970 despre principiile de drept international cu privire la relatiile amicale si de cooperare intre state, Actului final de la Helsinki din 1975 si altor documentelor fundamentale internationale, a spus el, citat de RIA Novosti.

"Tbilisi si-a facut alegerea in noaptea de 7 spre 8 august (data ofensivei militare georgiene din Osetia de Sud - n.red.). Saakasvili a ales genocidul pentru a-si atinge obiectivele politice", a afirmat el. "A pus cruce, astfel, tuturor sperantelor de coabitare pasnica a osetilor, abhazilor si georgienilor in cadrul aceluiasi stat", a continuat presedintele rus, intr-o declaratie de o fermitate extrema.

Parlamentul rus ceruse luni recunoasterea celor doua republici separatiste ale Georgiei, dupa ce acestea isi manifestasera oficial aceasta dorinta cu o saptamana mai devreme. Medvedev declarase deja ca Rusia va "sustine" si "garanta" orice decizie a celor doua teritorii separatiste cu privire la statutul lor, dar cei mai multi analisti nu credeau totusi ca Moscova le va recunoaste independenta.

Presedintele rus a insarcinat marti ministerul de Externe sa negocieze stabilirea de relatii diplomatice si sa negocieze tratate de prietenie si cooperare cu Osetia de Sud si Abhazia, a anuntat Kremlinul.

Decizia Moscovei intervine la sase luni dupa declararea independentei Kosovo, care fusese recunoscuta rapid de occidetali, spre nemultumirea Rusiei, si la mai putin de 20 de zile de ofensiva ratata a georgienilor in Osetia de Sud.

La Tbilisi, Guvernul georgian a reactionat imediat ca aceasta recunoastere nu are "niciun fel de valoare legala", dar va avea "consecinte politice grave" pentru Rusia.

La Suhumi si Thinvali, capitalele Abhaziei si Osetiei de Sud, localnicii sarbatoreau deja claxonand si tragand cu arme automate in aer, dupa anuntul recunoasterii lor de catre Moscova.

In Occident, reactiile la discursul lui Medvedev nu s-au lasat asteptate: Franta, care detine presedintia Uniunii Europene, a calificat imediat decizia Rusiei drept "regretabila", iar Guvernul britanic a anuntat ca o "respinge categoric". Secretarul de stat american a calificat decizia drept "regretabila".

Alt semn al tensiunilor din ce in ce mai exacerbate, Rusia a anuntat astazi suspendarea cooperarii sale cu NATO intr-o serie de domenii si amanarea unei vizite a secretarului general al Aliantei in Rusia, care era prevazuta in octombrie. Rusia si-a mentinut in schimb cooperarea cu Alianta in ceea ce priveste tranzitul de provizii si echipamente pe teritoriul rus catre Afganistan, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin.

Aceste declaratii survin in momentul in care fortele armate americane si ruse s-ar putea afla fata in fata in Georgia pentru prima oara de la inceputul conflictului. Statele Unite au anuntat in aceasta dimineata ca unul dintre distrugatoarele lor este asteptat miercuri in portul Poti, insa ulterior au revenit asupra acestor declaratii, iar destinatia nu este cunoscuta pentru moment.

Fortele ruse de mentinere a pacii ocupau in continuare marti pozitii la intrarea in Poti, port comercial de importanta majora pentru economia georgiana. Rusia afirma ca actioneaza in cadrul acordului de pace negociat de Franta, in timp ce occidentalii cer retragerea militarilor rusi de la Poti, considerand ca acestia sunt stationati prea departe de regiunile separatiste in care ar trebui sa actioneze.

Pe de alta parte, rusii si-au exprimat public ingrijorarea pentru "nivelul de activitate extrem" al fortelor navale NATO in Marea Neagra. Pana la 18 vase ale tarilor NATO sunt asteptate in regiune, a afirmat comandantul adjunct al Statului Major rus Anatoli Nogovitin, adaugand ca zece dintre ele sunt deja in Marea Neagra.

REACTII:

  • Recunoasterea Osetiei de Sud si Abhaziei de catre Moscova "nu are nicio valoare legala", dar va avea "grave consecinte politice" pentru Rusia, a declarat secretarul Consiliului georgian de Securitate, Aleksandr Lomaia, citat de AFP.
  • Recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei este o "decizie regretabila", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe."Consideram ca este vorba despre o decizie regretabila si reamintim atasamentuj nostru fata de integritatea teritoriala a Georgiei", a spus purtatorul de cuvant al ministerului, Eric Chevallier.
  • "Am semnat decretele privitoare la recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei. Rusia le cere celorlalte state sa-i urmeze exemplul", a spus presedintele Dmitri Medvedev, intr-o declaratie solemna la televiziune.
  • Decizia Rusiei de a recunoaste independenta celor doua regiuni separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud reprezinta o incalcare deliberata a dreptului internationala, apreciaza ministrul suedez de externe Carl Bildt, pe blogul sau. "Aceasta decizie reprezinta o incalcare clara si deliberata a dreptului international si principiilor fundamentale pentru stabilitate in Europa", a declarat seful diplomatiei suedeze. Carl Bildt, a carui tara detine in acest moment presedintia Consiliului Europei, a mers la Tbilisi pentru a se intalni cu presedintele Mihail Saakasvili si pentru a face apel la rezolvarea conflictului. Suedia a adoptat o pozitie foarte ferma, condamnand Rusia inca de la inceputul conflictului din Georgia.

  • Secretarul american de stat Condoleeza Rice a declarat marti ca decizia Rusiei de a recunoaste independenta celor doua regiuni separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia este "regretabila".

  • "Recunoasterea independentei Osetiei de Sud si Abhaziei incalca principiile fundamentale ale OSCE. Asemeni tuturor tarilor membre OSCE, Rusia si-a luat angajamentul sa respecte suveranitatea si integritatea nationala a altor tari", a declarat Alexander Stubb, ministrul finlandez de externe, intr-un comunicat. Finlanda este tara care detine presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europe (OSCE). "Rusia trebuie sa respecte principiile OSCE, respectand integritatea si suveranitatea Georgiei. Rusia trebuie sa isi retraga imediat trupele din Georgia si sa aplice acordul de incetare a focului", a adaugat el.

  • "OSCE va continua sa supravegheze aplicarea acordului pentru incetarea focului si este dispusa sa ofere mai multa asistenta pentru stabilizarea situatiei", a subliniat Stubb.Recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei "nu se bazeaza pe un cadru juridic international", a declarat ministrul italian de externe, Frranco Frattini.