Comisia de relatii externe a Parlamentului European a aprobat un raport care recomanda incheierea negocierilor cu Romania anul acesta, pentru a permite semnarea Tratatului de aderare in prima parte a anului viitor, potrivit corespondentului BBC la Bruxelles.

Raportul, intocmit de socialistul francez Pierre Moscovici, subliniaza si aspecte negative, precum coruptia, saracia, presiunile executivului asupra magistratilor si atacurile la adresa ziaristilor. Desi euro-parlamentarii au respins amendamentele mai dure care cereau aminarea incheierii negocierilor, ei s-au aratat ingrijorati de acuzatiile de frauda electorala, arata BBC.

Raportul Moscovici a fost aprobat cu o majoritate confortabila, de 64 de voturi pentru, 8 impotriva si 5 abtineri, dar nu asa de mare ca aceea pentru Bulgaria. Totusi, atmosfera in noul Parlament European, ales in iunie, pare mult mai favorabila Romaniei decit era la inceputul anului, cind unii parlamentari, inclusiv raportoarea de atunci Emma Nicholson, doreau chiar suspendarea negocierilor cu Romania, comenteaza BBC.

Nicholson si-a schimbat parerea intre timp, dar mai ramin voci critice. Ecologistul olandez Joost Lagendijk l-a acuzat pe Pierre Moscovici ca a prezentat o imagine prea pozitiva si partinitoare a Romaniei. "Nu face cinste Parlamentului faptul ca, in decurs de sase-sapte luni, ne-am schimbat complet opinia, in timp ce situatia din Romania nu s-a schimbat cu adevarat", a declarat Lagendijk, citat de BBC.

El a cerut ca votul sa fie aminat cu citeva luni, pina cind guvernul roman va face mai multe eforturi sa remedieze situatia.
In cadrul raportului pentru Romania, europarlamentarii au mai subliniat ca o sursa majora de preocupare o reprezinta coruptia si putinele cazuri de coruptie la nivel inalt care au fost judecate. Ei au sustinut continuarea monitorizarii stricte si au atras Romaniei atentia asupra posibilitatii aminarii aderarii cu un an, daca reformele nu progreseaza. Acuzatiile de frauda electorala au fost si ele mentionate in raport.
Tandem cu nabadai

Parlamentul European a respins totodata amendamentul care cerea ca Romania si Bulgaria sa semneze tratate de aderare diferite. Totusi, raportul Parlamentului European pentru Bulgaria contine un amendament care recomanda ca aceasta tara sa incheie un Tratat de aderare separat cu UE. Negociatorul-sef al Romaniei, Vasile Puscas, sustine insa ca acest lucru nu inseamna decuplarea celor doua tari, amendamentul nefacind nici un fel de referire la situatia Romaniei.

In aceasta problema, raportorul UE pentru Bulgaria, Geoffrey Van Orden, a declarat postului de radio Europa Libera ca, daca apare orice semn de intrebare legat de candidatura Romaniei, nu ar dori ca acest lucru sa influenteze in vreun fel progresele Bulgariei. Rapoartele pentru Romania si Bulgaria vor fi votate in plenul Parlamentului European pe 15 decembrie, in ajunul reuniunii Consiliului European.

Privitor la acest lucru, Geoffrey Van Orden si-a exprimat speranta ca, pe 17 decembrie, Consiliul va lua o "decizie transanta" si ca "ar fi groaznic daca ar decide ca, din cauza unei tari, care are evident mai multe probleme decit cealalta, ambele sa fie oprite pentru moment. "Ar fi o retrogradare", a comentat oficialul european. (M.F., L.C.)

Bulgarii s-au bucurat prematur ca au scapat de Romania

Cotidianul sofiot cu cel mai mare tiraj, "Trud", apare astazi cu un titlu mare: "Europa ne-a dezlegat de Romania".

Potrivit cotidianului citat, 72 din cei 76 de membri ai Comisiei de relatii externe a Parlamentului European au aprobat urmatorul text propus de raportorul pentru Bulgaria, deputatul britanic Geoffrey van Orden. "Procesul de aderare a Bulgariei trebuie sa se bazeze pe propriile sale realizari si sa nu depinda de cele ale altor tari-candidate". Numarul mare de voturi cu care textul a fost aprobat arata ca documentul va fi aprobat si de Parlamentul European, devenind pozitia oficiala a legislativului comunitar.

Comisia a aprobat si amendamentul propus de Alexander Graf von Lambsdorf care recomanda ca aderarea Bulgariei sa aiba la baza un acord individual. In acest mod, votul in Parlamentul European pentru aderarea Bulgariei si Romaniei poate fi separat, scrie "Trud".
Mediile sofiote constata ca raportul de tara al Bulgariei are un caracter pozitiv, majoritatea criticilor existente referindu-se la sistemul judiciar. (Petio Petkov)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.