Aceasta retragere a Ligii Musulmane din Pakistan-Nawaz (PML-N), a doua formatiune importanta din coalitia de la putere in ceea ce priveste numarul de reprezentanti in Parlament, nu va duce, insa, la alegeri generale anticipate.

Partidul Poporului Pakistanez (PPP) poate conta pe voturile altor partide mai mici pentru a guverna in continuare. Retragerea PML-N va ingreuna, insa, si mai mult sarcina unei coalitii guvernamentale foarte fragile.

"Niciunul dintre angajamentele asumate (de PPP - n.red.) nu a fost respectat. Aceste dezacorduri ne-au determinat sa parasim coalitia. Acestea ne-au constrans sa ne retragem sustinerea pentru coalitie si sa intram in opozitie", a declarat Sharif intr-o conferinta de presa.

Sharif a declarat si ca partidul sau va prezenta un candidat la alegerile prezidentiale din 6 septembrie, pentru a-l infrunta pe Asif Ali Zardari, sotul fostului premier pakistanez Benazir Bhutto si candidatul PPP.
Parlamentarii din PPP l-au desemnat vineri pe Zardari drept candidat al formatiunii, in cursul unei reuniuni a comitetului executiv central al partidului.

Pakistanul urmeaza sa il aleaga in 6 septembrie pe succesorul lui Pervez Musharraf, care a demisionat saptamana trecuta din aceasta functie. Potrivit Constitutiei, noul sef al statului este desemnat de cele doua camere ale Parlamentului reunite si de cele patru adunari provinciale.

Candidaturile vor fi validate in 28 august si nicio retragere nu va mai putea fi acceptata dupa 30 august.