Conferinta presedintilor din Parlamentul European a votat amanarea admiterii celor 35 de parlamentari romani, dar si a delegatiei parlamentarilor bulgari, care trebuiau sa participe, in calitate de observatori, la sedintele PE, incepand cu sesiunea din 5 septembrie. Termenul pana la care Parlamentul European amana primirea observatorilor romani este 1 ianuarie 2006, dar lovitura este si mai serioasa. Conferinta presedintilor a hotarat ca termenul sa se prelungeasca pana la 1 ianuarie 2007 daca va fi invocata si aplicata clauza de salvgardare.

S-a incalcat astfel o decizie anterioara a Conferintei presedintilor, din 11 noiembrie 2004, care hotarase ca delegatiile observatorilor romani si bulgari sa fie primite in Parlamentul European "in anul 2005, dupa semnarea Tratatului de aderare", ceea ce insemna sesiunea de toamna din 2005. In cazul in care, pe baza raportului din aceasta toamna al Comisiei Europene, aceasta propune activarea clauzei de salvgardare pentru Romania, votul Conferintei presedintilor creeaza premise pentru ca Parlamentul European sa voteze aplicarea clauzei.

O alta consecinta practica a acestei amanari va fi probabil si amanarea angajarii celor 113 functionari romani la Parlamentul European si pentru care Biroul de Selectie de Personal al UE lansase concurs cu cateva luni in urma. Conferinta presedintilor este cel mai important organism de decizie al Parlamentului European si totodata autoritatea responsabila pentru toate chestiunile legate de celelalte organisme ale Uniunii Europene si de parlamentele nationale. Din el fac parte liderii grupurilor parlamentare ale UE.

In mod normal, conferinta ia deciziile prin consens, dar pentru ca miercuri seara discutiile se prelungeau fara sa se ajunga la o decizie comuna, Romania avand totusi si aliati, Graham Watson, liderul liberalilor si democratilor, a cerut sa se treaca la vot. Surse de incredere din PE ne-au declarat ca impotriva Romaniei au votat Hans-Gert Pottering, reprezentantii Independentilor si Martin Schulz, presedintele socialistilor. Pentru Romania au votat Graham Watson si reprezentantii Verzilor (copresedintii au laolalta 1 vot), dar rezultatul depinde de ponderea fiecarui grup in PE. Astfel ca trecerea lui Martin Schulz din tabara pro-Romania in tabara anti-Romania a dat lovitura decisiva.

"Amanarea s-a produs din motive practice"

"Nu cred ca este vorba despre o amanare propriu-zisa, ne-a declarat purtatorul de cuvant al grupului PPE, Robert Fitzhenry. Termenul de aderare a Romaniei era 1 ianuarie 2007 si observatorii vor veni, in urma votului de aseara al Conferintei presedintilor, la 1 ianuarie 2006, iar in cazul aplicarii clauzei de salvgardare, la 1 ianuarie 2007. Eu cred ca 12 luni sunt un termen relativ generos pentru ca parlamentarii romani sa participe in Parlamentul European daca vor sa faca o treaba buna". Fitzhenry a mai adaugat ca "amanarea s-a produs din motive practice, Parlamentul European considerand ca nu dispune inca de toate facili- tatile necesare primirii observatorilor romani si bulgari in toamna anului 2005" .

"O maniera de actiune meschina fata de viitorii colegi"

"Cred ca este o adevarata rusine ca cele mai mari doua grupuri ale Parlamentului European, PPE si PSE (n. red. - crestin-democratii si socialistii), actioneaza intr-o maniera atat de meschina fata de viitorii lor colegi, si asta la nici 3 saptamani de cand au dat un aviz favorabil la Strasbourg. Unde exista o anumita vointa, se va gasi o cale. Desi alte grupuri politice erau pregatite sa primeasca membri observatori de la 1 septembrie, socialistii si crestin-democratii au refuzat sa acorde Romaniei si Bulgariei aceeasi curtoazie ca celorlalte zece state care ni s-au alaturat la 1 mai 2004.

Aceasta decizie releva mai mult decat o simpla rezerva de a primi Romania si Bulgaria in UE. Aceste tari ar trebui sa nu mai aiba nici o indoiala despre cine le sunt adevaratii prieteni", a declarat, ieri, intr-un comunicat Graham Watson, presedintele Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.