Opt alpinisti sunt dati disparuti, iar alti sapte au fost raniti in urma celui mai grav accident din Alpii Francezi, din ultimii zece ani.

Avalansa avut loc in versantul nordic al Mont Blanc, cel mai inalt varf din Europa de Vest, la o altitudine de 3.600 metri.

Alpinistii se deplasau pe o ruta populara, cand au fost surprinsi de un bloc de gheata, lat cat doua terenuri de fotbal, ce s-a desprins de pe unul din versantii muntelui.

La mai mult de 15 ore de la prabusirea imensei bucati de gheata ce a provocat avalansa, 5 australieni si 3 suedezi inca nu au fost gasiti. Alti 7 alpinisti de origine franceza si italiana au fost raniti si sunt spitalizati.

Supravietuitorii povestesc ca au fost surprinsi de o bucata imensa de gheata ce se deplasa rapid, dar fara a provoca zgomot, avand astfel putin timp la dispozitie pentru a incerca sa se salveze.

„Am avut timp doar sa ne auncam putin in dreapta inainte de a fi loviti... am fost norocosi” a marturisit unul dintre supravietuitori, adaugand ca a fost nevoit sa „inoate” prin muntele de zapada pentru a se salva. Un alt supravietuitor, ghidul italian Marco delfini, a declarat ca a vazut un munte de gheata venind spre ei, iar avalansa i-a purtat mai bine de 200 de metri.

Autoritatile au declarat ca sansele ca cei dati disparuti sa fie gasiti in viata sunt nule.

Cautarile la scara larga au fost intrepinse de elicoptere, ghizi si caini antrenati special, dar au fost anulate din cauza gradului ridicat de risc al zonelor in care se crede ca ar fi prinsi alpinistii dati disparuti.

Dezastrul de ieri este cel mai recent dintr-un sezon ucigator inregistrat in Alpi. Potrivit autoritatilor, aproape 100 de persoane si-au pierdut viata in aceasta vara pe varfuri din Franta Italia si Suedia, cele mai multe accidente fiind inregistrate in masivul Mont Blanc.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al unei firme de expeditii in regiune, a declarat ca expeditii in masivul Mont Blanc du Tacul vor fi organizate in continuare, ruta fiind una extrem de populara intre cunoscatori „Acesta nu este nici primul accident si nici ultimul”, a punctat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.