Presedintele rus Dmitri Medvedev l-a avertizat astazi pe Vladimir Voronin, presedintele Republicii Moldova, sa nu faca greseala pe care a facut-o Georgia, incercand sa recupereze cu forta controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Transnistria, unul dintre "conflictele inghetate" de pe teritoriul fostei URSS si teritoriu in care Rusia are de asemenea trupe de mentinere a pacii, amintea foarte bine de situatia dintre Georgia si regiunile sale separatiste Osetia de Sud si Abhazia, pana la izbucnirea actualei crize, luna aceasta. Rusia a lansat o contraofensiva in urma operatiunii georgiene din Osetia de Sud, iar Georgia a pierdut sansa de a reintegra cele doua republici separatiste.

"Dupa ce conducerea georgiana si-a pierdut mintile, toate problemele s-au inrautatit si a izbucnit un conflict militar", i-a spus Medvedev lui Vladimir Voronin, la Soci. "Este un avertisment serios, un avertisment pentru toata lumea. Cred ca ar trebui sa ne ocupam de celelalte conflicte existente in acest context", a adaugat Medvedev.

"Multumesc lui Dumnezeu, in toti acesti ani... am avut suficienta minte pentru a nu permite o deteriorare similara a situatiei", a subliniat Voronin. "Conflictele inghetate sunt un adevarat vulcan, care poate erupe oricand. De aceea, a lua in considerare ce s-a intamplat in alta parte este util, daca exista suficienta intelepciune sa nu permitem repetarea unor astfel de lucruri in tara noastra", a spus Voronin.

Intrevederea celor doi lideri avea loc in aceeasi zi in care Senatul si Camera inferioara a Parlamentului rus i-au cerut presedintelui sa recunoasca Abhazia si Osetia de Sud ca state independente, ceea ce ar fi un scenariu de cosmar pentru Republica Moldova, care se teme ca Rusia ar putea recunoaste si Transnistria, comenteaza Reuters.

Medvedev, grijuliu sa limiteze pagubele diplomatice provocate de operatiunea rusa din Georgia, a spus clar ca Republica Moldova nu are niciun motiv de ingrijorare deocamdata. "Am convenit...sa ne intalnim si sa discutam despre rezolvarea situatiei din Transnistria", i-a spus el lui Voronin. "Cred ca exista suficiente motive sa facem acest lucru astazi. Vad sanse bune de a se ajunge la o rezolvare", a subliniat el.

Experti de la Chisinau au apreciat ca evenimentele din Georgia au scazut sansele de solutionare a conflictului transnistrean pana la alegerile parlamentare din Republica Moldova din primavara anului 2009, termen dorit de guvernarea comunista de la Chisinau pentru o reglementare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.