Dupa un weekend in care Reader-ul a plans dupa stiri noi, la fiecare inceput de saptamana rss-urile sunt in numar de cateva sute.

Robotica, dintr-un domeniu de nisa rezervat autorilor de s.f. si cercetatorilor incepe sa intre in cultura populara. Cu cel putin cateva descoperiri importante pe luna. De la ciberpatrupedul militar Big Dog, al Darpa si pana la distractia cu Roomba, robotii incep sa-si ocupe locurile in vietile noastre. Cea mai recenta inventie e pielea electronica. Cercetatori ai universitatii din Tokio au anuntat ca au reusit sa creeze un material hibrid, din nanotuburi de carbon, material care are atat elasticitatea cauciucului cat si sensibilitatea unei maini umane. Pe langa faptul ca suprafata este efectiv impanata de senzori de temperatura si de presiune care o fac sa fie extrem de sensibila. La atingere, cu o extindere a materialului de pana la 38%. Pielea ar putea fi folosita in urmatorii ani, sustin cercetatorii, pentru roboti.
Curiozitate: cate sute de giga de informatie sunt generati de pielea umana atunci cand facem sex?

Blogul Modern Mechanix preia un articol publicat, la origine, de Mechanix Illustrated in noiembrie '68, despre cum va arata lumea, gen, anul asta. Sa vedem, cu alte cuvinte, ce-si imaginau bunicii nostri. In primul rand, toata lumea va calatori prin aer, in masini zburatoare, totul fiind controlat prin intermediul gandurilor si al unui ecran plat. Tot drumul inspre serviciu, evident, automatizat. Bucataria este, la randul ei, plina de mancare care se gateste singura si de vase care se spala cand nu le folosesti. Totul in jur e computerizat, banii sunt complet virtualizati si nimeni nu trebuie sa munceasca mai mult de patru ore, restul timpuui petrecandu-se in fata peretilor de acasa, convertiti in ecrane gigantice.
Un singur element mi-a atras, cu adevarat, atentia: pilula de inteligenta. Ea iti reda memoria si-ti "unge" chimic reteaua neuronala ca sa functionezi la capacitate maxima.
Nu foarte inventivi bunicii. In afara de pilula de creier si zborul ca mijloc de transport, n-au gresit mult.

Pisicile de lol, cum imi place sa numesc orice desemneaza umorul retard, din categoria icanhascheesburger, de altfel, delicios pe alocuri, pot fi observate si in alte animale, de la iepuri in varsta de cateva ore pana la veverite. Pentru asta exista, repet, la categoria, distractii retarde, Cute Overload.

Yahoo! Japonia ar valora, conform TechCrunch, mai mult decat compania-mama. Cum asa? In primul rand pentru ca motorul de cautare Yahoo! e folosit de mai mult de 82% din toti utilizatorii de internet japonezi. Vechimea companiei e aproape similara cu cea a Yahoo!-ului american, amanunt dublat de faptul ca CEO-ul japonez este totodata cel mai bogat nipon, fiind si fondatorul SoftBank. In termeni de arhitectura, localizarea directorului japonez e crescuta de faptul ca sectiunea de business, de pilda, e impartita in 11 servicii iar partea de mobile are portaluri dedicate, atat pe partea de entertainment cat si pe cea de recomandari in retele sociale. Profiturile reflecta toate acestea: cu cresteri anuale, masurate in miliarde, de pana la 23,3%.

Statul are grija de tine, se stie. Mai ales de cand pastreaza orice bit de informatie ii permiti sa stie despre tine. Peste 160 de incidente legate de pierderi masive de date personale au avut loc, insa, din noiembrie anul trecut, majoritatea fiind facute din tacere. Daca in urma cu cativa ani Trent Reznor, vocalul de la Nine Inch Nails "pierdea" stick-uri USB prin toalete de concerte ca sa-i "scape" discul pe net, acum e randul functionarilor. Cel putin asa scriu cei de la Telegraph, amintind un caz flagrant de saptamana trecuta, cand politia britanica a pierdut informatii totalizand dosarele complete a 43.000 de criminali periculosi, dar si 84.000 de date de nastere ale altor 84.000 de prizonieri.

Zecile de mii de dosare electronice pierdute in Marea Britanie, insa, nu se pot compara cu cel mai mare furt de identitati petrecut vreodata. Sunday Herald are un articol despre, conform lor, cel mai important furt de date, lasat cu 8 milioane de victime. Banii produsi pe spinarea celor 8 milioane ar putea aduce hackerilor peste 2,8 miliarde de lire sterline. Serverele care le-au permis hackerilor sa copieze tot ce-au vrut apartineau retelei de computere a hotelurilor Best Western.

Ca sa va incepeti, totusi, saptamana cum trebuie, cu muzica aleasa, ascultati Last.fm-ul lui Katsuhiko Maeda, care face muzica de la 12 ani. Electronica!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.