Israelul a eliberat astazi 199 prizonieri palestinieni, intr-un gest de bunavointa fata de liderul Mahmoud Abbas, relateaza AFP

Adunati astazi dimineata in centrul de detentie israelian Ofer, detinutii au fost urcati in autobuze care i-au condus la barajul din apropiere de Beitounya, la intrarea in Ramallah. Responsabili ai Autoritatii Palestiniene, printre care ministrul pentru prizonieri Achraf Al-Ajrami, au salutat eliberarea detinutilor.
Majoritatea prizonierilor au sarutat pamantul la coborarea din autobuze.

Zeci de palestinieni, mai ales prieteni si rude, ii asteptau la barajul din Beitounya. Said Al-Attaba, in varsta de 56 de ani, care ispasea o pedeapsa pe viata incepand din 1977, si Mohammad Ibrahim Abu Ali, inchis de 30 de ani, se numara printre cei eliberati. Cei doi au fost declarati vinovati de implicare in atacuri antiisraeliene sangeroase.

Este prima data cand guvernul israelian accepta sa elibereze palestinieni condamnati pentru atacuri soldate cu morti. Cei doi au fost dusi la Mouqataa separat, cu doua masini.

"Este o zi de sarbatoare pentru toti combatantii pentru libertate si independenta", a spus Attaba. Circa 11.000 palestinieni sunt inca inchisi in Israel.

Palestinienii stransi la Beitounya agitau steaguri palestiniene si intonau cintece patriotice. "Este o zi mare, pe care o asteptam de 32 de ani", a spus sora lui Said.

Aceste eliberari au loc cu cateva ore inainte de vizita in Israel si in teritoriile palestiniene a secretarului de stat american Condoleezza Rice, pentru discutii axate pe dificilele negocieri de pace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.