Viitorul presedinte pakistanez va fi ales de Parlament si de cele patru adunari provinciale in 6 septembrie, a anuntat astazi comisia electorala, la patru zile dupa demisia lui Pervez Musharraf, relateaza AFP, potrivit NewsIn

"Alegerile prezidentiale vor avea loc in 6 septembrie, iar candidaturile vor putea fi depuse incepand din 26 august", a declarat secretarul general al comisiei, Kanwar Dilshad.

Actualul Guvern de coalitie a exercitat presiuni asupra lui Musharraf sa demisioneze, amenintandu-l cu o procedura de destituire, pentru incalcarea Constitutie.

Partidul care il sustine pe presedintele demisionar a pierdut alegerile legislative din luna februarie, castigate de o coalitie formata in jurul partidelor fostilor premieri Benazir Bhutto si Nawaz Sharif, asasinata in decembrie 2007.

Cine va fi viitorul presedinte ar putea depinde de ce prerogative va pastra aceasta functie, comenta la inceputul saptamanii Reuters. Musharraf are dreptul sa dizolve Parlamentul si sa numeasca sefii armatei si justitiei. Dar partenerii din coalitia de guvernare si-au luat angajamentul sa anuleze aceste prerogative, astfel incat viitorul sef al statului sa aiba un rol mai degraba onorific.

Analistii sun insa de parere ca sotul lui Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, ar putea urmari sa devina seful statului si ca, in acest caz, va incerca sa pastreze competentele actuale. Pe de alta parte, Zardari a sugerat ca viitorul presedinte ar putea fi femeie, iar ziarele au speculat ca ar putea fi vorba de liderul pastun Asfandayr Wali Khan, al carei partid liberal face parte din coalitia de guvernare.

Soarta lui Musharraf, dupa demisia sa cu o zi inaintea lansarii unei proceduri de destituire, face obiectul a numeroase speculatii, ca si alegerea sa de a ramane sau nu in tara. Arabia Saudita, Statele Unite, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite si Turcia se numara printre tarile care ar putea sa ii acorde azil fostului lider pakistanez.

Musharraf, in varsta de 65 de ani, a venit la putere in 1999 in urma unei lovituri de stat militare lipsita de varsare de sange si a devenit un aliat al Statelor Unite, in special dupa ce si-a implicat tara in campania americana impotriva terorismului lansata dupa atacurile din 11 septembrie. El a promovat un mediu propice investitorilor, iar Pakistanul a avut o crestere economica solida pana anul acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.