Presedintele Siriei a petrecut doua zile din aceasta saptamana in Rusia cu o lista de cumparaturi de arme sofisticate pe care intentiona sa le achizitioneze. Aceasta vizita se poate dovedi a fi foarte ingrijoratoare pentru evenimentele care vor urma pe scena internationala, potrivit New York Times

Chiar daca Rusia furnizeaza de mult timp arme Siriei, abia acum i-a oferit ultima generatie de rachete. Insa presedintele sirian, Bashar al-Assad, a specificat foarte clar ca el doreste sa acumuleze capital din tensiunile dintre Moscova si Occident care se tot accentueaza, atunci cand s-a grabit sa ajunga la Sochi sa se intalneasca cu Dimitri Medvedev.

Lista de metode prin care o Rusie ostila poate sa creeze probleme Statelor Unite ale Americii se extinde dincolo de Siria si muntii Georgiei. Pe aceasta lista apar vanzarile multiple de arme statelor anti-americane precum Iran si Venezuela, manipularea resurselor de petrol si gaze naturale, presiune asupra SUA privind bazele militare din Asia Centrala si esecul eforturilor de continuare a tratatelor de control al armelor de dupa Razboiul Rece.

Michael McFaul, profesor la Universitatea Stanford si consilierul senatorului Barack Obama, candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA a spus ca Rusia pare ca incearca sa “distruga ordinea internationala” si are capacitatea sa reuseaca. “Potentialul ei este foarte mare, deoarece la sfarsitul zilei, ea sunt hegemona in aceea regiune, iar noi nu suntem si acesta este adevarul”, a afirmat McFaud.

Rusia s-ar putea sa nu se dea inapoi de la multe dintre optiunile pe care le are de a-si impune interesele pe scena internationala in saptamanile si lunile ce urmeaza. Pe de o parte, aceasta nu doreste, la fel ca Occidentul, ca Iranul sa aiba arme nucleare sau ca talibanii sa castige puterea in Afganistan. Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO a declarat pentru ziarul Izvestia in aceasta saptamana ca Moscova ca sprijina in continuare alianta in Afganistan. “Infrangerea NATO in Afganistan nu este buna pentru noi”, a adaugat oficialul rus.

Totusi, desi confruntarea din Georgia dureaza de multi ani, izbucnirea de violenta demonstrata in ultimele saptamani a demonstrat cat de repede se poate schimba scena mondiala. Acum Rusia se afla in topul discutiilor de Washington, unde multi diplomati se sperie ca situatia va scapa de sub control.

Pentru SUA, exista optiuni limitate de a impune presiuni asupra Rusiei. Senatorul John McCain, candidatul republican la alegerile prezidentiae, doreste sa scoata Rusia din Grupul celor 8 puteri majore. O asemenea decizie ar duce la esecul a 17 ani de politica bilaterala menita sa integreze Rusia in ordinea internationala.

Totusi, meniul de optiuni al Washingtonului paleste in comparatie cu cel al Moscovei. Masha Lipman, un analist al Centrului Carnegie din Moscova, a declarat “ca exista multe ale lucruri” de care SUA are nevoie de la Rusia, de la eforturile de a avea grija de vechile arme sovietice nucleare, sprijin in razboiul din Afganistan pana la presiuni asupra Iranului si Coreei de Nord de a renunta la programele nucleare.

Totusi tensiunile pot ingheta acordul recent semnat privind cooperarea nucleara si pot sa puna in pericol negocierile de continuare a programelor de verificare si control ale armelor strategice.

“In mod ironic, de la prabusirea URSS, a existat intotdeauna o grija ca Rusia sa nu devina o rasfatata”, a declarat domnul Stent din Georgetown si “acum putem sa vedem cum asa se intampla”.