Romania nu acorda automat azil cetatenilor irakieni care au fost translatori pentru trupele romane din teatrul de operatiuni si nici nu si-a pus aceasta problema, in conditiile in care alti aliati au facut acest gest pentru a proteja viata celor care le-au oferit aceste servicii, informeaza NewsIn

Unii dintre irakienii cei mai predispusi la pericol sunt cei care colaboreaza intr-un fel sau altul cu trupele militare ale Fortei multinationale din Irak (MFN) aflata sub conducerea Statelor Unite. De aceea, mai multe state participante la MFN, printre care SUA, Danemarca, Marea Britanie si Polonia, au luat decizia sa acorde azil cetatenilor irakieni care au efectuat servicii de traducere pentru trupele aflate pe teren, dupa retragerea acestora. In lipsa protectiei oferite de trupele militare, siguranta cetatenilor irakieni care au lucrat pentru aliati este grav amenintata, acestia fiind considerati "colaboratori".

Romania nu ofera in prezent astfel de masuri de protectie irakienilor. Fiecare cerere de azil transmisa autoritatilor romane este analizata "individual si succesiv din perspectiva statutului de refugiat si a protectiei subsidiare", iar statutul de translator "nu reprezinta un motiv in sine care sa conduca in mod automat la dobandirea unei forme de protectie", a comunicat Directia de Azil si Integrare din cadrul ORI, la solicitarea NewsIn.

"Cu toate acestea, in masura in care acest motiv ar fi corelat cu alte elemente relevante, toate aceste aspecte pot determina acordarea statutului de refugiat sau a protectiei subsidiare, dupa caz", a declarat directorul Directiei Azil si Integrare, comisar de politie Catalin Necula.

Necula a precizat ca "in contextul situatiei actuale din Irak, caracterizata de instabilitate si numeroase incalcari ale drepturilor omului, cererile de azil depuse de cetatenii irakieni au fost analizate si solutionate cu atentie deosebita si cu luarea in considerare a informatiilor relevante din tara de origine".

Fiecare unitate trimisa de Romania in Irak lucreaza cu doi-trei translatori irakieni platiti, insa autoritatile romane nu si-au pus pana acum problema acordarii statutului de refugiat pentru acestia in momentul in care trupele romane se vor retrage. "Nu s-a pus problema acordarii de azil translatorilor irakieni, pentru ca nu ni s-a solicitat sprijinul in acest sens pana acum", a declarat pentru NewsIn Andreea Dumitru, purtator de cuvant al Ministerului Apararii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.