Aproape un rus din doi (49%) este de parere ca actualul conflict din Georgia a fost provocat de Statele Unite, care "incearca sa-si extinda influenta in tarile vecine cu Rusia", potrivit unui sondaj al centrului independent Levada, publicat joi, relateaza NewsIn

Un rus din trei (32%) acuza liderii georgieni ca au provocat razboiul printr-o "politica de discriminare la adresa populatiei" din Osetia de Sud si Abhazia, potrivit sondajului realizat in perioada 15-18 august pe un esantion de 1.600 persoane.

"Georgia si poporul georgian au devenit ostaticii ambitiilor geopolitice ale liderilor americani", spun 74% dintre rusi.

Pentru 70%, "liderii rusi au facut tot posibilul pentru a evita escaladarea conflictului si varsarea de singe", in timp ce 16% sunt convinsi ca Moscova "a cedat provocarii Georgiei si s-a lasat antrenata intr-un conflict care va avea consecinte negative pentru Rusia".

Sondajul "reflecta o idee potrivit careia Caucazul este o zona cu o mare miza geopolitica pentru tarile mari si pune in prim-plan confruntarea dintre Rusia si Statele Unite", a declarat Lev Gudkov, directorul Levada. "Vechile clisee sovietice reapar. Aceste opinii sunt mai determinate de o viziune geopolitica decat de compasiunea fata de oseti", a spus el.

Sustinerea fata de ofensiva rusa este mai puternica in cercurile apropiate de elita, in timp ce oamenii obisnuiti "considera ca banii trebuie cheltuiti nu pe razboi, cu pentru rezolvarea problemelor sociale", potrivit sociologului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.