"Rusia ne-a informat prin canale militare ca Ministerul Apararii al Federatiei Ruse a luat decizia de a opri evenimentele internationale de cooperare militara programate intre Rusia si tarile NATO...pana la primirea altor instructiuni", a declarat Carmen Romero, purtatoare de cuvant a NATO.

Norvegia, Estonia si Letonia, tari membre NATO, anuntasera deja ca au primit o notificare din partea Moscovei in acest sens.

Decizia Rusiei intervine dupa ce NATO a hotarat saptamana aceasta ca mentinerea unor relatii de normalitate cu Moscova nu mai este posibila pana cand Moscova nu-si retrage trupele din Georgia in conformitate cu prevederile armistitiului destinat sa puna capat conflictului legat de pronvicia separatista georgiana Osetia de Sud.

NATO si Rusia au cooperat in domenii precum sistemele de aparare antiracheta de mica amploare, activitati navale, lupta antiterorista si schimburi academice, iar la inceputul acestui an au semnat un acord pentru tranzitul prin Rusia al echipamentului neletal destinat frontului din Afganistan.

Purtatoarea de cuvant a declarat ca NATO a luat nota de masura luata de Rusia, dar nu a putut preciza daca decizia va afecta si acordul de tranzit referitor la Afganistan.