Numarul romanilor si bulgarilor care merg in Marea Britanie pentru a-si gasi de lucru este la cel mai redus nivel, pe fondul unei tendinte mai ample de scadere a numarului de est-europeni care vor sa munceasca in regat, arata cifrele date publicitatii joi la Londra, transmite Reuters, potrivit NewsIn.
Ministerul de Interne britanic a anuntat ca, in perioada aprilie-iunie, a primit 40.000 de cereri de permise de munca de la cetateni ai celor opt state care au aderat la UE in 2004, cu 14.000 mai putine decat anul trecut in acelasi interval. Potrivit ministerului, scaderea se explica in special prin diminuarea cererilor depuse de cetatenii polonezi. Si numarul romanilor si bulgarilor, ale caror tari au aderat in 2007, a scazut la cel mai mic nivel.

Peste 850.000 de est-europeni s-au inregistrat pentru a munci in Marea Britanie incepand din 2004, Guvernul estimand ca imigratia continua anual cu sase miliarde de lire sterline la economia tarii. Est-europenii au lucrat ca instalatori, chelneri sau sezonieri in agricultura, reprezentand o forta de munca ieftina, lucru care a contribuit la mentinerea la un nivel scazut a cheltuielilor. Insa multi dintre ei, au inceput sa se intoarca in tarile lor, pe masura ce cresterea economica a Marii Britanii a incetinit, in timp ce noile tari membre sunt in crestere.

Imigratia a fost o tema politica fierbinte, pe fondul disconfortului sporit al populatiei in ceea ce priveste muncitorii straini, alimentat de perceptia ca ei suprasolicita serviciile locale. Partidul Conservator a acuzat Guvernul lui Gordon Brown ca nu a reusit sa gestioneze consecintele pe termen lung al imigratiei.

In iulie, un raport al unei comisii parlamentare transpartinice a avertizat ca ritmul rapid de crestere a imigratiei a afectat coeziunea comunitatilor in unele zone si ar putea duce la aparitia unor tensiuni intre imigranti si localnici.

Ministerul de Interne a precizat ca 32.230 de persoane care se aflau ilegal in Marea Britanie au fost expulzate in primele sase luni ale anului, cu 6% mai multe decat in prima jumatate a anului 2007.

"Granitele Marii Britanii sunt mai sigure ca niciodata, chiar numarul solicitantilor de azil fiind la un nivel minim istoric. Cate un imigrant ilegal este expulzat la fiecare opt minute", a declarat ministrul imigratiei Liam Byrne intr-un comunicat. "Am subliniat clar in mai multe ori ca oamenii care vin aici trebuie sa-si castige dreptul de a ramane, sa munceasca serios si sa respecte regulile", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.