Dalai Lama a acuzat armata chineza ca a "tras asupra multimii" in 18 august, in regiunea Kham din estul Tibetului, si a avansat cifra neconfirmata de 140 de morti, transmite AFP, potrivit NewsIn.
Intrebat intr-un interviu pentru cotidianul Le Monde daca "represiunea a continuat in Tibet in pofida armistitiului olimpic", Dalai Lama a raspuns ca "armata chineza a tras asupra unei multimi luni 18 august, in regiunea Kham din estul Tibetului".

"O suta patruzeci de tibetani ar fi fost ucisi, dar aceasta cifra trebuie confirmata", a declarat liderul spiritual tibetan, in vizita pastorala in Franta.

Dalai Lama a dat asigurari de asemenea ca de la inceputul revoltelor, in 10 martie, "martori fiabili au putut stabili ca 400 de persoane au fost ucise doar in regiunea Lhassa". "Ucise de gloante, in timp ce manifestau fara arme", a spus el.

"Daca vorbim despre tot Tibetul, numarul victimelor este desigur mai mare. Zece mii de persoane au fost arestate. Nu se stie unde sunt incarcerate", a adaugat el.

Laureatul premiului Nobel pentru pace mai spune ca armata chineza construieste "adevarate tabere militare". "Prezenta militara in Tibet este veche, dar frenezia constructiilor noi, din regiunile Amdo si Kham, ma face sa cred ca aceasta colonizare de catre armata va dura", a declarat el.

Dalai Lama a apreciat de asemenea ca "nicio deschidere nu a fost inregistrata" in discutiile cu Beijingul. "Dupa revoltele din martie si Jocurile Olimpice, am crezut in semnale pozitive. Am fost rapid dezamagiti. Emisarii nostri s-au lovit de un zid", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.