Armata rusa nu intentioneaza sa se retaga din regiunea separatista georgiana Osetia de Sud sau din zona-tampon din apropierea acesteia, a declarat un oficial militar de rang inalt, citat de Reuters, potrivit NewsIn.
"Nu intentionam sa ne retragem nicaieri", a declarat comandant adjunct al Statului Major rus, intr-o conferinta de presa, intrebat daca trupele ruse vor mai ramane in Osetia de Sud sau in preajma acestei zone.

Miercuri, fortele ruse de mentinere a pacii isi consolidau pozitiile intr-o zona-tampon prevazuta de mandatul lor, in afara Osetiei de Sud, unde preconizeaza sa interzica survolarea de catre aviatia georgiana.

"Aceasta zona-tampon este prevazuta de acordurile pentru miscarea fortelor ruse de mentinere a pacii, in caz de aparitie a situatiilor de conflict", a declarat Nagovitin, referindu-se la acordurile anterioare conflictului declansat in 7 august.

"In cadrul acestui mandat, ne pregatim sa cream doua linii" de posturi, "in prima etapa opt posturi pe prima linie", a precizat generalul.

Orasul Gori, unde fortele ruse continua sa fie stationate, nu face insa parte din aceasta zona-tampon, aflandu-se la 40 de kilometri de ea, a precizat miercuri Nogovitin.

Anterior, presedintele rus Dmitri Medvedev ii promisese omologului sau francez Nicolas Sarkozy ca retragerea trupelor ruse din Georgia se va incheia joi si vineri, pe fondul scepticismului si presiunilor exercitate de occidentali.

"Dmitri Medvedev i-a spus presedintelui Sarkozy ca retragerea trupelor ruse se va incheia intre 21-22 august, cu exceptia unui efectiv de 500 de persoane, care vor implementa masuri suplimentare de securitate" prevazute in armistitiul incheiat la 12 august, potrivit unui comunicat al presedintiei franceze.

In ceea ce priveste Georgia, armata rusa a dat asigurari ca acest lucru se va intampla pana vineri seara.

"Retragerea a inceput intr-un asemenea ritm, incat la sfarsitul zilei de 22 august toate fortele Federatiei ruse se vor afla in limita zonei de responsabilitate a trupelor ruse de mentinere a pacii", a declarat comandatul adjunct al Statului Major rus, Anatoli Nogovitin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.