"Inca de la inceput am spus ca proclamarea unilaterala a independentei Kosovo poate reprezenta un precedent periculos, suspceptibil sa destabilizeze mai multe regiuni, in special Caucazul", a subliniat ministrul sarb de externe intr-un interviu publicat de cotidianul Vecernje Novosti. "Din nefericire, mai repede decat ne-am fi gandit, s-a dovedit a fi adevarat", a subliniat el.

Kosovo si-a proclamat independenta la 17 februarie, insa Serbia, sustinuta de Rusia in organizatiile internationale, o respinge in lipsa unei decizii in Consiliul de Securitate ONU. Serbia considera Kosovo teritoriu sarb, desi 45 de tari au recunoscut pana in prezent independenta sa, printre care Statele Unite si 20 de tari din Cele 27 membre UE.

Ministrul sarb de externe a criticat implicit tentativele de a rezolva "probleme de suveranitate si integritate teritoriala" pe cale militara, fara a mentiona Rusia sau Georgia.

El a comparat conflictul militar cu demersului Belgradului pentru a obtine o decizie a Curtii Internatioanle de Justitie (CIJ) cu privire la proclamarea independentei Kosovo.

"In contextul evenimentelor din Georgia, constatam existenta unui contrast intre prezenta militara in rezolvarea chestiunilor legate de suveranitate si integritate teritoriala si cautarea unei solutii conforme legislatiei internationale", a declarat el. "Cred ca initiativa noastra are, din acest motiv, mai multe sanse de reusita", a conchis el.