Presedintele Traian Basescu a pledat in cadrul discutiilor bilaterale cu omologul sau azer pentru "prudenta si actiuni intelepte" pentru stabilizarea zonei Marii Negre dupa evenimentele din Georgia si pentru continuarea proiectelor energetice din regiune, potrivit NewsIn.
"Concluzia discutiilor noastre a fost ca acum nu este momentul sa cautam responsabili pentru ceea ce s-a intamplat in Georgia, ci este momentul prudentei si al actiunii intelepte. Avem nevoie ca, prin prudenta si intelepciunea liderilor statelor din regiune, zona sa fie foarte rapid stabilizata si securizata, iar responsabilitatea pentru securitatea regiunii apartine tuturor liderilor statelor din regiune, indiferent ca sunt lideri ai unor state mai mari sau mai mici, mai influente au mai putin influente", a declarat presedintele Traian Basescu la Baku, dupa o intalnire cu seful statului Azerbaidjan, Ilham Aliyev.

Seful statului roman a sustinut ca evenimentele din Georgia trebuie sa ia sfarsit foarte rapid prin revenirea armatelor Georgiei si Federatiei Ruse pe pozitiile anterioare declansarii conflictului, "cu respectarea integrala a acordului de incetare a pacii promovat de presedintele Sarkozy si acceptat de presedintii Medvedev si Saakashvili", pozitie sustinuta si de omologul sau azer.

Presedintele Traian Basescu a spus ca evenimentele din Georgia au generat semne de intrebarea asupra capacitatii regiunii de a continua o politica de a genera alternative si de a construi o piata a energiei in interiorul Uniunii Europene. Basescu a precizat ca, in urma unei analize efectuate in cursul discutiilor bilaterale de astazi a dus la concluzia ca proiectele energetice din zona au toate conditiile sa fie continuate si ca efortul statelor, "fie ca vorbim de statele din regiune sau cele ale UE trebuie sa fie indreptat spre continuarea proiectelor energetice".

"Dezvoltarea infrastructurilor de transport de gaze si de titei reprezinta unul dintre elementele cheie ale dezvoltarilor in anii urmatori atat pentru regiune, cat si pentru piata UE. Romania isi va continua efortul ca noi proiecte precum Nabucco sau P8 sa fie puse in aplicare. Georgia ne va fi in continuare un foarte bun partener, iar dezvoltarile ulterioare vor fi promovate de noi alaturi de prietenii din UE ca prioritati de dezvoltare in domeniul energiei", a declarat seful statului roman.

Cu privire la relatia bilaterala si abordarile Azerbaidjanului si ale Romaniei legate de situatia din regiune, Basescu a spus ca, intre el si omologul sau azer nu exista diferente de abordare. "Atat punctul de vedere al domnului presedinte Aliyev cat si punctele mele de vedere coincid perfect, nu exista zone de disputa sau neintelegere. Si o tara, si cealalta considera ca securitatea regionala este baza pe care se poate construi si ca in statele care au pe teritoriul lor conflicte inghetate riscurile de instabilitate sunt crescute si ca singura solutie de rezolvare corecta a problemelor de securitate generate de conflictele inghetate este respectarea integritatii teritoriale", a aratat Basescu.

Si cu aceasta ocazie presedintele Traian Basescu a repetat faptul ca Romania nu sustine abordarile care genereaza drepturi colective lezand intrgritatea teritoriala a statelor, precizand ca, in cazul conflictului inghetat din Nagorno-Karabah, Romania sustine suveranitatea si integritatea Azerbaidjanului.

La randul sau, presedintele azer Ilham Aliyev a sustinut rezolvarea rapida a conflictului din Georgia, precizand ca Azerbaidjan sprijina intergitatea tuturor tarilor, si ca atat Rusia, cat si Georgia sunt state prietene. Aliyev a pledat si el pentru continuarea proiectelor energetice, diversificarea surselor de energie si asigurarea securitatii transportului.

Aliyev a apreciat ca pasii intreprinsi de Romania sunt pozitivi si denota o atitudine serioasa din partea tarii noastre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.