Secretarul de stat American Condoleezza Rice a facut in aceasta dimineata o vizita surpriza in Bagdad, pentru a rezolva ultimele nelamuriri legate de acordul dintre cele doua state privind timpul in care trupele americane vor ramane in Iraq.
Rice a declarat ca face aceasta vizita deoarece negocierile dintre SUA si Iraq sunt pe cale sa ajunga la un acord final si ultimele nelamuriri si diferente sunt acum in mainile liderilor politici din Washington si Bagdad. Cele doua puncte care au ramas de discutat sunt momentul in care trupele americane se vor retrage din Iraq si problema imunitatii soldatilor americani in fata legii iraqiene, relateaza ziarul New York Times.

Secretarul de stat american a afirmat ca este optimista in privinta acordului care se va stabili curand, insa nu se asteapta sa se ajunga la o intelegere finala in cadrul intalnirii sale planificate cu prim-ministrul iraqian, Nuri Kamal al-Maliki.

Miercuri seara, oficialii americani si iraqieni au confirmat ca negocierile intre cele doua state au ajuns la un acord asupra felului in care va arata documentul privind stationarea trupelor americane in Iraq. Cele doua parti au lucrat la acest act timp de cinci luni. Ele ajunsesera la o anumita intelegere si inainte, insa optimismul lor s-a dovedit a fi prematur.

Este dificil de ajuns la un acord final intre cele doua state din cauza importantei lui pentru partile implicate. Tehnic, documentul va detine bazele legale pentru ca trupele americane sa ramana in Iraq si dupa 2008.

Alte probleme relevante sunt cat va trebui Iraqul sa plateasca pentru autorizarea operatiunilor militare americane si daca furnizorilor civili li se va garanta imunitate in fata legii Iraqului.


Un astfel de acord este necesar deoarece la sfarsitul anului expira mandatul SUA care permite operatiunile trupelor lor in Iraq, cat si autorizatia Organizatiei Natiunilor Unite pentru o intelegere intre cele doua state.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.