Cetatenii romani vor beneficia de protectia consulara a altor state membre UE pentru asistenta in caz de deces, de accident, arest, detentie sau pentru repatriere, daca pe teritoriul statului in care se afla nu exista reprezentante diplomatice ale Romaniei, a decis astazi Guvernul, potrivit NewsIn.
Hotararea aprobata miercuri de Guvern prevede acordarea asistentei consulare cetatenilor statelor membre UE, inclusiv cetatenilor romani, prin intermediul reprezentantelor altor state membre ale UE, in statele terte in care nu exista misiuni diplomatice sau oficii consulare proprii.

Astfel, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene beneficiaza de protectia consulara a Romaniei, asa cum se exercita aceasta asupra cetatenilor romani, in cazul in care pe teritoriul statului tert unde se afla nu exista nicio misiune diplomatica sau un oficiu consular. De acelasi tratament vor beneficia si cetatenii romani, din partea statelor membre UE, in state terte in care Romania nu are reprezentanta diplomatica.

Protectia consulara cuprinde asistenta de deces, asistenta in caz de accident sau de boli grave, in caz de arest sau detentie, asistenta acordata victimelor unor acte de violenta, precum si sprijinirea si repatrierea cetatenilor aflati in dificultate.

Actul normativ aplica prevederile Tratatului privind instituirea Comunitatii Europene. Potrivit acestora, in situatia in care un cetatean se afla intr-un stat tert in care statul membru nu are misiune diplomatica sau oficiu consular, are dreptul la protectie diplomatica si consulara din partea autoritatilor oricarui stat membru reprezentat in acel stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.