Statele Unite si Polonia au semnat solemn, miercuri, un acord ce prevede instalarea unor elemente ale scutului antiracheta american pe teritoriul polonez, in jurul anului 2012, transmite AFP, potrivit NewsIn.
Statele Unite si Polonia au semnat solemn, miercuri, un acord ce prevede instalarea unor elemente ale scutului antiracheta american pe teritoriul polonez, in jurul anului 2012.

Textul a fost semnat la ora locala 11.40 (12.40, ora Romaniei), la sediul Guvernului de la Varsovia, de catre secretarul de stat american Condoleezza Rice si ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, in prezenta presedintelui Lech Kaczynski si premierului Donald Tusk.

In urma acestui acord, Statele Unite vor putea instala pe teritoriul polonez, in jurul anului 2012 zece rachete de interceptare, capabile sa distruga in zbor eventuale rachete balistice cu raza lunga de actiune. Sistemul este conectat la un radar puternic ce va fi instalat in Cehia, in urma unui acord semnat in 8 iulie.

Aceste elemente completeaza un sistem aflat deja in functiune in Statele Unite, Groenlanda si Marea Britanie, destinat sa protejeze teritoriul american de eventuale amenintari din partea unor tari imprevizibile, precum Iranul. Insa Moscova il considera o amenintare pentru securitatea sa si avertizeaza ca va riposta la instalarea de contingente americane echipate cu sisteme antiracheta in fosta sa zona de influenta.

Sefa diplomatiei americane si omologul sau polonez Radoslaw Sikorski si-au pus semnaturile pe documentul parafat saptamana trecuta de cele doua tari. Negocierile au durat 15 luni si au fost mult timp ingreunate de cererile Guvernului liberal al lui Donald Tusk, venit la putere in noiembrie. Afirmand ca instalarea scutului constituie un risc suplimentar pentru Polonia, care are frontiere comune cu Rusia, Guvernul polonez a cerut Statelor Unite baterii antiaeriene de ultima generatie pentru a-si spori securitatea. Statele Unite au acceptat sa desfasoare o baterie de rachete Patriot operata de un contingent american. Treptat, armata poloneza va prelua gestionarea acestui sistem antiracheta cu raza de actiune medie.

Potrivit Guvernului polonez, conflictul dintre Rusia si Georgia a determinat Statele Unite sa faca unele concesii Varsoviei in acest dosar, pentru a grabi incheierea negocierilor. Acest lucru a fost considerat un argument in plus pentru Moscova in sprijinul teoriei sale ca scutul vizeaza in realitate Rusia.

Baza antiracheta din Polonia din cadrul scutului american va fi baza militara americana cea mai apropiata de frontierele Rusiei. Redzikowo, o comuna mica din nordul Poloniei aleasa de strategii americani, este situata la doar 200 de kilometri de enclava rusa Kaliningrad, cel mai vestic teritoriu al Rusiei, intre Polonia si Lituania. Instalarea in aceasta regiune a unei prime baze americane cu 200 de soldati este cu atat mai dificil de acceptat pentru Rusia cu cat regiunea a fost locul unde, in timpul regimului comunist, se aflau numeroase baze sovietice, cu baterii de rachete indreptate catre Vest.

"Va fi prima instalatie militara americana din fostul bloc comunist atat de aproape de frontierele Rusiei", subliniaza Beata Gorka-Winters, analist la Institutul polonez de afaceri internationale.

Pentru analistul militar Wojciech Luczak, nu conflictul din Georgia a actionat in favoarea acordului pentru scut, ci mai degraba dorinta lui George W. Bush de a obtine un succes de politica externa. "Administratia Bush a tinut cont de revendicarile Poloniei, cand a inteles ca aceasta era reuniunea ultimei sanse", spune el.

"Pentru Statele Unite, Georgia a fost un pretext pentru a spune ca nu trebuie sa se mai preocupe de ostilitatea Rusiei fata de acest proiect, daca Rusia este capabila sa se comporte in asemenea fel in Georgia", adauga Beata Gorka-Winters. Conflictul a facut totusi ca scutul sa fie mai usor acceptat de opinia publica poloneza, care era mai degraba ostila proiectului, remarca ea. Acest lucru a fost confirmat de un sondaj recent care arata ca majoritatea polonezilor sunt de acord in prezent cu participarea tarii lor la scut.

Numerosi comentatori si analisti considera ca Rusia ar putea fi tentata de masuri de represalii fata de Polonia, decretand de exemplu un nou embargo asupra produselor agro-alimentare poloneze, asa cum a facut deja in 2006 si 2007. "Insa Rusia nu va riposta imediat nmilitar, desfasurand rachete Iskander sau alte sisteme la frontierele cu Polonia", considera Beata Gorka-Winters. "Mai mult, Rusia este atat de compromisa in ochii Occidentului incat daca vrea sa pastreze Jocurile Olimpice de iarna de la Soci si sa semneze un acord cu OMC, va trebui sa dea dovada de retinere si realism", adauga ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.