Guvernul american a folosit punctele de trecere a frontierei pentru a strange informatii despre cetatenii care intra in tara, informatii care raman stocate timp de 15 ani si pot fi folosite in anchete, informeaza cotidianul Washington Post, citat de NewsIn

Oficiali ai Departamentului pentru Securitate Interna (DHS) au declarat ca strangerea acestor date face parte dintr-un efort mai amplu de contracarare a amenintarilor teroriste. Potrivit cotidianului, care citeaza un document oficial datand de luna trecuta, informatiile sunt destinate sa sporeasca transparenta acestor activitati.

O nota a Agentiei pentru vami si protectia frontierelor, din cadrul DHS, arata ca activitatile de colectare a datelor nu au scopul de a identifica amenintari teroriste, dar informatiile pot fi transmise autoritatilor locale, de stat si federale, pentru a testa "noi tehnologii si sisteme destinate sa sporeasca securitatea la frontiere si sa identifice infractiunile", scrie Washington Post.

Informatii despre pasagerii curselor aeriene internationale erau deja colectate de mult timp, dar Agentia pentru vami si protectia frontierelor a inceput abia anul acesta sa inregistreze sosirile tuturor cetatenilor americani care vin din strainatate, inclusiv ale celor care traverseaza frontierele terestre.

Militantii pentru drepturile civile s-au declarat ingrijorati de pastrarea unor informatii de natura personala pentru o perioada de timp atat de indelungata si au cerut luarea unor masuri pentru ca acestea sa nu fie folosite abuziv.

"Oamenii se asteapta sa fie verificati cand intra in tara, pentru ca autoritatile sa decida daca pot fi sau nu primiti. Nu se asteapta insa ca autoritatile sa pastreze timp de 15 ani informatiile despre intrarile lor in tara", a explicat Greg Nojeim de la Centrul pentru democratie si tehnologie.

Purtatorul de cuvant al DHS, Russ Knocke, a declarat pentru Washington Post ca pastrarea acestor informatii pentru 15 ani este justificata. "Istoria a demonstrat, fie ca vorbim despre activitati teroriste sau infractionale, ca planuirea unui complot sau relatiile stabilite intre conspiratori pot dura ani de zile. Datele de calatorie pot ajuta autoritatile sa puna cap la cap informatiile", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.