Fostul spion sovietic din timpul Razboiului Rece Mihail Mukasei, care a lucrat in Vest sub acoperire impreuna cu sotia sa timp de mai mult de 25 de ani, a decedat marti in Rusia la varsta de 101 ani, a anuntat Serviciul de Informatii Externe al Federatiei Ruse (SVR), informeaza NewsIn.

Mukasei, al carui nume de cod era "Zefir", a primit mai multe distinctii si decoratii, inclusiv Steaua Rosie si Medalia de Merit. SVR ii aduce un impresionant omagiu fostului spion a carui moarte intervine intr-un moment tensionat intre Occident si Rusia. Conflictul Moscovei cu Georgia i-a facut pe multi analisti sa faca paralele cu perioada Razboiului Rece.

Nascut la 13 august 1907 intr-un sat din Belarus, Mukasei si-a facut studiile la Universitatea din Leningrad (in prezent Sankt-Petersburg) si la Scoala de informatii a Armatei Rosii.

Intre 1939 si 1943 el a lucrat la Los Angeles ca agent al serviciilor militare de spionj sub acoperirea functiei de viceconsul al URSS.

In 1955, Mukasei si sotia sa Elizaveta au fost trimisi intr-o tara din Europa de Vest ca agenti de informatii clandestini. Reintorsi in URSS in 1977, cei doi soti s-au dedicat formarii de tineri agenti, Mukasei fiind autorul mai multor manuale pentru scolile sovietice de spionaj.

"Munca lor activa a fost ca agenti in clandestinitate. Operatiunile familiei Mukasei au fost foarte extinse georgrafic - au indeplinit sarcini pentru patria-mama pe cateva continente", spune SVR in comunicatul postat pe site-ul internet. In timpul Razboiului al Doilea Mondial, cand era la Los Angeles, Mukasei a adunat informatii "de mare valoare" legate de amenintarea japoneza la adresa Uniunii Sovietice, mai spune SVR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.