Rusia a respins marti in Consiliul de Securitate al ONU un nou proiect de rezolutie privitor la Georgia prezentat de Franta, pe motiv ca acesta nu mentiona detaliat cele sase puncte ale acordului de pace acceptat de Tbilisi si Moscova, transmite AFP, potrivit NewsIn.

"Federatia Rusa nu va fi in masura sa sustina proiectul de rezolutie supus de Franta astazi", a declarat in timpul reuniunii ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin. El a explicat ca din punctul de vedere al Moscovei, mentionarea explicita a textului cu sase puncte al acordului de pace negociat de presedintele francez Nicolas Sarkozy este indispensabila. Proiectul de rezolutie nu mentiona decat doua dintre aceste puncte, privitoare la replierea fortelor ruse si georgiene pe pozitiile ocupate inainte de declansarea conflictului, in 7 august.

Ciurkin nu a precizat daca isi va folosi dreptul de veto in cazul supunerii la vot a textului, dar a avertizat ca acest lucru ar fi "o pierdere de timp".

Calificand noul proiect drept "foarte straniu", ambasadorul rus l-a criticat ca fiind contrar spiritului acordului de pace deoarece acesta cere retragerea "imediata" a fortelor ruse. Potrivit lui Ciurkin, acordul de pace prevede mai intai "retragerea trupelor georgiene in cazarmi, apoi retragerea progresiva a trupelor ruse de pe teritoriul georgian, insotita de luarea de masuri de securitate aditionale de catre acestea din urma" in Osetia de Sud, in asteptarea unui mecanism international. Textul francez "tinde sa inverseze aceasta secventa" si "tradeaza planul in sase puncte", a afirmat el.

Ciukin a reprosat Frantei si ca a adaugat in text "un element foarte politic privind respectarea integritatii teritoriale a Georgiei", punct de respins de Moscova, care considera ca textul trebuie sa tina cont de realitatea de pe teren. Potrivit Rusiei, teritoriile separatiste Osetia de Sud si Abhazia si-au declarat clar refuzul de a mai face din Georgia, cu ocazia conflictului.

Noul proiect de rezolutie, foarte scurt, cere "respectarea completa si imediata a acordului de incetare a focului la care partile au subscris" si "retragerea imediata" a fortelor ruse si georgiene pe pozitiile anterioare conflictului. De asemenea, textul reafirma "atasamentul statelor membre fata de suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Georgiei in interiorul frontierelor recunoscute international".

Textul fusese depus de Franta, "in numele tarilor europene si cu sprijinul Statelor Unite"; potrivit unui diplomat occidental.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.