Un vast scandal legat de un trafic cu date private a izbucnit in Germania, o tara care, avand experienta nazista, este intotdeauna atenta sa evite inregistrarile abuzive de informatii, care ar putea sa fie considerate intruziuni ale statului in viata privata a cetatenilor, relateaza NewsIn

Milioane de informatii confidentiale se pot achizitiona pe internet contra cost, unele dintre acestea putand fi folosite la extragerea frauduloasa de fonduri bancare - aceasta este concluzia la care au ajuns autoritatile germane insarcinate cu protectia informatiilor.

"Acest comert ilegal cu adrese si numere de conturi depaseste tot ceea ce era cunoscut pana acum autoritatilor", a declarat luni la Berlin un oficial din domeniul protectiei informatiilor, Alexander Dix.

Legea in domeniu a fost inasprita, iar politia si anchetatorii judiciari pot de acum sa intercepteze convorbirile si sa patrunda in calculatoarele suspectilor. In plus, companiile de telefonie trebuie sa pastreze timp de sase luni istoricul apelurilor. Guvernul a argumentat ca astfel de masuri sunt in favoarea securitatii nationale.

Scandalul cu date personale este insa in intregime de natura comerciala.
Totul a pornit de la un angajat al unui centru de vanzari prin telefon. Detlef Tiegel, in varsta de 36 de ani, a spus ca in urma cu opt zile a trimis unei birou pentru protectia consumatorului din Schleswig-Holstein (in nordul Germaniei) un CD care continea 17.000 de date confidentiale, printre care numeroase numere de conturi bancare, colectate ilegal de catre angajatorul sau. Potrivit acestuia, compania la care este angajat dispune de cel putin 1,5 milioane de informatii obtinute ilegal. De atunci, biroul a mai primit alte doua astfel de CD-uri.

Autoritatile federale au dorit sa verifice ele insele daca achizitionarea unor astfel de date este atat de simpla. Raspunsul a fost "Da", inclusiv in cazul datelor bancare, a caror comercializare este strict interiza de lege in Germania. Teoretic, de la 1 ianuarie, sunt interzise si vanzarile prin telefon fara acordul prealabil al celui intersat.

"Vanzarea de date personale este o afacere in care se ruleaza miliarde si este nevoie de structuri mafiote", a subliniat Bernd Carstensen, un inalt responsabil al politiei.

Companiile germane investesc mai mult de 50 de miliarde de euro pe an pentru apeluri promotionale si pentru corespondenta publicitara. Milioane de "fise de clienti" se pot cumpara, inclusiv pe E-Bay. Aproape 1.300 de firme germane sunt specializate in compilarea si comercializare acestor date, potrivit Chaos Computer Club (CCC).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.