Ministrii de externe din NATO au decis infiintarea unei Comisii NATO-Georgia si mentinerea in acelasi timp a Consiliului NATO-Rusia, a anuntat secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer.
Scheffer a precizat ca noul organism de cooperare intre NATO si Georgia va fi unul de consultare, similar cu cele existente deja cu alti parteneri ai Aliantei. Aceasta comisie se va ocupa de urmarirea punerii in practica a deciziilor summitului de la Bucuresti, potrivit NewsIn.

"Ministrii si-au reafirmat sustinerea pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Georgiei. Este vorba despre o natiune suverana", a subliniat Scheffer. Ministrii NATO au cazut de acord asupra unei serii de masuri de asistenta acordata Georgiei ca urmare a solicitarii ambasadorului Georgiei, a adaugat el.

In acelasi timp, secretarul general a anuntat ca structura de cooperare dintre NATO si Rusia - Consiliul NATO-Rusia - ramane in vigoare, dar deocamdata nu poate fi convocat, pana cand Rusia nu-si va retrage trupele din Georgia.

"Lucrurile nu se mai pot petrece ca pana acum in relatia NATO cu Rusia", a spus Scheffer.

"Depinde de Rusia sa-si onoreze planul in 6 puncte, pe care l-a negociat presedintele Sarkozy", a adaugat el.

Pe de alta parte, Scheffer a anuntat ca la inceputul saptamanii viitoare va avea loc o intalnire la nivel ministerial a Consiliului NATO-Ucraina. Bob Simmons, adjunctul secretarului general al NATO, va pleca la Tbilisi pentru a evalua transpunerea in practica a concluziilor summitului de la Bucuresti. Aceasta evaluare va continua pana la jumatatea lunii septembrie, a precizat oficialul. De asemenea, secretarul general a anuntat ca in urmatoarele ore Alianta va trimite in Georgia 15 experti, care sa evalueze pagubele suferite in urma atacurilor la infrastructurile de baza.

La summitul NATO de la Bucuresti, in lipsa unui consens pentru acordarea statutului de candidate pentru Georgia si Ucraina, membrii Aliantei au promis celor doua state ca vor face parte din organizatie la un moment dat si au decis sa reevalueze dosarul lor in decembrie, la o reuniune ministeriala a NATO.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a declarat marti, dupa reuniunea NATO de la Bruxelles, ca NATO va sprijini Georgia in apararea independentei si integritatii teritoriale.

"NATO va respinge incercarea Rusiei de a face Georgia mai slaba. Vor fi luate anumite masuri, inclusiv cea a crearii unei comisii NATO-Georgia", a declarat Rice.

"Documentul este o declaratie clara ca aceasta Alianta, care a avansat atat de mult dupa incheierea Razboiului Rece, nu va permite sa fie trasata o noua linie de frontiera in Europa, intre cei care au devenit membri ai Aliantei si cei care aspira", a subliniat oficialul american.

Consiliul NATO a reafirmat declaratia de la Bucuresti, a subliniat Rice, care a spus ca atat limbajul declaratiei adoptate in final, cat si cel al dezbaterilor din timpul reuniunii a fost unul "puternic".

"Rusia trebuie sa-si onoreze angajamentele asumate, adica sa-si retraga retraga trupele pana la pozitiile ocupate inainte de 7 august", a declarat Rice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.