Scena politica de la Kiev este in fierbere dupa anuntul-fulger al presedintiei ucrainene, in cadrul caruia premierul Iulia Timosenko era denuntata pentru „inalta tradare”

Evenimentul nu este o surpriza in sine avand in vedere actiunile de sfidare la adresa Rusiei, din ultimele zile, ale liderului Viktor Iuscenko.

Liderul a oferit accesul liber SUA si UE la un sistem de aparare antiaeriana pe care tara sa l-a mostenit de pe vremea URSS, dupa ce, recent, a emis un decret prin care a restrictionat deplasarea navelor si avioanelor Flotei Rusiei din Crimeea. Miscarea presedintelui ucrainean, care o acuza pe Iulia Timosenko si de acte de coruptie este insa strategic gandita, dar incomplet implementata. Premierul nu a iesit la rampa pentru a lua vreo pozitie fata de conflictul ruso-georgian, preferand sa se ocupe de negocierea pretului pentru gazele ce vor incalzi la iarna casele ucrainenilor, o strategie ce aduce un important capital de imagine.

Punerea sa sub acuzare pe motiv de inalta tradare si invocarea faptului ca Moscova urma sa o sprijine la urmatoarele prezidentiale alocand chiar suma de un miliard de dolari pentru realizarea acestui obiectiv este un argument cu atat mai mult sortit esecului, caci si Iuscenko a fost ajutat, la randul sau cu bani, numai ca de... americani.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.