Diferenta dintre nordul si sudul Italiei s-a marit in ultimii opt ani, potrivit analizei declaratiilor de venit ale contribuabililor italieni pentru anul 2007, publicate astazi de cotidianul Il Sole-24 Ore.

"Diferenta dintre regiunile din nord, unde oamenii au continuat sa acumuleze averi pana la sfarsitul anului trecut, si Mezzogiorno (regiunile din sud), care se confrunta cu o saracie structurala si generalizata, a devenit foarte mare", potrivit contidianului.

Tara este divizata practic in doua. Din 1999, toate regiunile situate la sud de Latium, provincia Roma , incepand cu Abruzzii, au inregistrat o scadere a veniturilor, Calabria ajungand la un venit mediu pe contribuabil, pe an, de 10.201 euro. In nord, Valle d'Aoste a inregistrat cresterea cea mai mare intre 1999 si 2007 (+11%) cu un venit mediu pe persoana, pe an, de 18.487 euro, in timp ce Lombardia, regiunea Milano, ramane in fruntea listei, cu un venit mediu declarat in 2007 de 20.172 euro, fiind singura regiune care a depasit pragul de 20.000 de euro.

Studiul a fost publicat in conditiile in care principala formatiune aliata a lui Silvio Berlusconi, Liga Nordului, exercita presiuni pentru ca noul guvern de dreapta sa adopte fara intarziere o reforma fiscala, care le-ar permite acestor zone sa pastreze o parte mai mare a impozitelor pe care le primesc. Liga Nordului, care a facut din "federalismul fiscal" principalul obiectiv politic, il ajuta pe Silvio Berlusconi sa dispuna de majoritatea absoluta in Parlament.

Folosind informatii din acest studiu, cotidianul Il Sole subliniaza ca federalismul fiscal risca sa penalizeze regiunile deja sarace. "Apar mai multe diferente si devine mai dificil de aplicat in toata tara un mecanism, care ar bloca la nivelul autoritatilor locale o parte consistenta a resurselor, fara a condamna la faliment zone mai mult sau mai putin importante din Mezzogiorni", avertizeaza cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.