"Estimarea noastra nu confirma cifra oficiala. Credem ca este vorba mai degraba de zeci, decat de mii", a declarat o membra a conducerii organizatiei, Anna Neistat.

"Avem o estimare aproximativa bazata pe cifrele de la spitale si marturiile din zonele cele mai afectate" de conflict, a adaugat ea.

Membra a unei echipe de "cercetatori" ai organizatiei cu sediul la New York, Neistat a afirmat ca s-a deplasat in Osetia de Sud, in special in imprejurimile capitalei Thinvali, unde s-au confruntarile luptele timp de o saptamana.

"Continuam sa auzim declaratii oficiale despre mii de morti. Nu este serios, este iresponsabil. Nu ajuta la clarificarea a ceea ce s-a petrecut acolo si la a face dreptate victimelor", a adaugat Neistat.

Rusia a afirmat ca 1.600 de persoane au fost ucise in Osetia de Sud. Presedintele rus Dmitri Medvedev a vorbit despre "mii de victime". Autoritatile osete apreciaza numarul celor ucisi la peste 2.000 in acest teritoriu separatist unde fortele armate ale Moscovei au respins armata georgiana care incerca sa preia controlul.

Rusia si Georgia s-au acuzat reciproc de "epurare etnica" in cursul conflictului.

Osetia de Sud este locuita de un amestec de etnici georgieni si oseti, iar mare parte a localnicilor a primi pasaport rus.