Majoritatea rusilor cred ca georgienii isi merita soarta si ca Moscova nu trebuie sa se teama de o reactie severa din partea Occidentului, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
De asemenea si fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a justificat ofensiva rusa impotriva Georgiei, spunand ca occidentalii trebuie "sa schimbe tonul" in politica lor fata de Rusia, potrivit unui articol publicat de un ziar rus.

"De ce sa-mi fac griji pentru georgieni? Ei sunt cei care ucid", spune Tamara Matiuhina, o femeie de 46 de ani. "Nu inteleg de ce toate tarile lumii sustin acest lucru, ceea ce fac georgienii", spune Erik Dracev., un cetatean rus. "Traim intr-o lume groaznica, dar Rusia nu se teme de nimic", adauga el.

Numai 2% dintre rusi spun ca au simpatie pentru georgieni, al caror atac impotriva teritoriului separatist Osetia de Sud a declansat o interventie militara rusa masiva, potrivit unui sondaj al institutului Levada. Numai 1% dintre rusi spun ca tara lor, care a provocat indignare pe plan international, a gresit in acest conflict. O manifestatie pasnica ce a fost convocata sambata de o organizatie de opozanti nu a reusit sa stranga decat circa zece persoane, care au protestat sub privirile incredule ale trecatorilor. Este adevarat ca aceasta criza a fost declansata in plina vara, in indepartatul Caucaz, in momentul inceperii Jocurilor Olimpice.

Insa majoritatea cred ca presedintele georgian Mihail Saakasvili este un aventurier, care a atacat interesele ruse din Caucaz, spune Evgheni. Chiar si radioul Echo Moscova, una dintre ultimele voci independente, a adoptat un ton masurat.

"Sunt convins ca dreptatea a fost de partea noastra in acest razboi, chiar daca fortele noastre nu sunt deasupra criticilor", a declarat comentatorul Anton Oreh. Marile posturi de televiziune, toate controlate de putere, au asigurat o acoperire atent coordonata si aproape exclusiv orientata spre atacurile georgiene impotriva Osetiei de Sud si "genocidului" asupra populatiei civile, lucru de care Moscova acuza Tbilisi.

Desfasurarea de trupe ruse in Georgia este descrisa ca o intrerventie de sustinere a "fortelor de pace" ruse din Osetia de Sud. Televiziunea Vesti-24 a discutat cu un psihiatru despre personalitatea "irationala" a presedintelui georgian, in timp ce un alt program era intitulat "Istoria unui genocid".

"Propaganda orienteaza cum vrea opinia in fiecare tara", spune Iuri Sergheiev, un inginer in varsta de 46 de ani, adaugand ca nu a fost surprins ca presa occidentala prezinta Georgia ca o victima. Ca majoritatea rusilor, el spune ca Moscova nu trebuie sa se teama de amenintarile cu sanctiuni lansate de occidentali. "Sentimentul general este ca Occidentul nu poate face mare lucru pentru a pedepsi Rusia", spune Maria Lipman, din centrul Carnegie din Moscova.

"Cu ce consecinte ne poate ameninta Occidentul? Avem petrol, avem industrie, am aratat doar ca nu stam in genunchi in fata occidentalilor, ca nu suntem o tara din lumea a treia", declara Igor, in varsta de 43 de ani.

Pe de alta parte, Gorbaciov a scris pentru Novaia Gazeta ca "in ultimii ani, Rusia a fost pusa in fata faptului implinit: Kosovo, iesirea din tratatul antiracheta si desfasurarea de instalatii antiracheta in tarile vecine sau extinderea continua a NATO".

"Si tonul pe fundalul discursurilor despre un 'parteneriat' nu este decat o fatada", a adaugat Gorbaciov, care a semnat la sfarsitul anilor '80 finalul Razboiului Rece. "Auzim astazi din partea Statelor Unitre apeluri la 'revizuirea' relatiilor cu Rusia. Cred ca daca ceva trebuie revizuit ceva este modul superior de a vorbi cu Rusia, fara sa se ia in calcul pozitia si interesele sale", a sublinat el.

Fostul presedinte al URSS acuza presa occidentala, mai ales americana, ca perpetueaza un "atac de propaganda" pentru a leza imaginea Rusiei in acest conflict. "Era Occidentul la curent cu planurile lui Saakasvili? Aceasta intrebare serioasa nu a fost clarificata. Intr-un mod sau altul, programele de formare a trupelor georgiene de catre americani si vanzarile de arme, masive, nu au contribuit la pace, ci au incitat la razboi", a subliniat Gorbaciov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.