Presedintele pakistanez Pervez Musharraf a anuntat intr-un discurs televizat transmis in direct de CNN ca demisioneaza din functie, informeaza NewsIn.
"Dupa ce am analizat situatia si m-am consultat cu mai multi consilieri in drept si aliati politici, la sfatul lor, am decis sa demisionez", a declarat Musharraf.

Pervez Musharraf venise la putere in 12 octombrie 1999, in urma unei lovituri de stat militare lipsite de varsare de sange.

"Demisia mea va fi trimisa presedintelui Adunarii Nationale azi", a afirmat Musharraf in discursul in care si-a aparat bilantul economic si politic si a respins acuzatiile opozitiei drept "false".

Artizanii coalitiei guvernamentale formata in luna martie - fostul sot al lui Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, si fostul premier Nawaz Sharif - au anuntat in 7 august ca vor lansa procedura de destituire a lui Musharraf, care a preluat puterea in urma unei lovituri de stat, in 1999, si a obtinut un nou mandat la presedintie dupa alegerile controversate din octombrie 2007.

Guvernul ii reproseaza lui Musharraf ca a demis magistratii Curtii Supreme, care se pregateau sa se pronunte asupra legitimitatii mandatului sau, si ca a instaurat starea de urgenta la sfarsitul anului trecut.
Acestor acuzatii li se adauga si motive personale: unul dintre cei doi stalpi ai coalitiei, Nawaz Sharif, a fost inlaturat de la guvernare de generalul Musharraf prin lovitura de stat din 1999.

Coalitia ii daduse un ultimatum presedintelui, cerandu-i sa demisioneze pana in 17 august, in caz contrar riscand o procedura de destituire.

Demisionand, Musharraf pune capat unei perioade de cinci luni de tensiuni extreme intre Guvern si presedintie. Demisia sa este o premiera in cei 61 de ani de existenta a Pakistanului.

Tabara prezidentiala si coalitia de guvernare au negociat pentru o retragere de buna voie a lui Musharraf, evitand astfel procedura de destituire. Presedintele cerea asigurari ca nu va urmarit ulterior in justitie.

Surse apropiate dosarului au afirmat ca Arabia Saudita, Statele Unite si Marea Britanie au intermediat discutiile. Dar problema acordarii sau nu de azil politic lui Pervez Musharraf nu figureaza pe ordinea de zi, a declarat duminica secretarul de stat american Condoleeza Rice.

Oricum, "destinul politic" al presedintelui "este stabilit, indiferent de ceea ce spune" , considera Farhatullah Babar, purtator de cuvant al PPP, inainte de discurs.

"El a luat la cunostinta sentimentele alesilor, dar si ale diferitelor institutii (...) care i-au cerut sa nu destabilizeze situatia", a explicat ministrul de externe Shah Mehmood Qureshi.

Cele patru adunari provinciale pakistaneze au adoptat saptamana trecuta motiuni de neincredere, fara caracter de constrangere, impotriva lui Musharraf.

Procedura de destituire ar fi urmat sa fie lansata marti, a declarat duminica ministrul apararii, Ahmed Mukhtar. "Actul de acuzare va fi prezentat Parlamentului marti", a afirmat el. Apoi, presedintele Adunarii Nationale, camera inferioara a Parlamentului, ar fi avut la dispozitie trei zile pentru a-i transmite documentul lui Musharraf, care se poate prezenta in legislativ pentru a se apara. Procedura ar fi durat cel putin cateva saptamani.

Teoretic, Musharraf avea dreptul sa dizolve Adunarea Nationala si sa declare stare de urgenta, dar aceasta optiune era putin probabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.