Retragerea trupelor ruse din Georgia va incepe marti dimineata, si nu luni, asa cum anuntase initial Moscova, a declarat un responsabil al administratiei prezidentiale ruse, Aleksandr Macevski, citat de AFP, potrivit NewsIn.
"Nu am intrat intr-o singura zi si va fi nevoie de mai multe zile pentru retragere", a adaugat oficialul care insoteste un grup de jurnalisti.

Presedintele Medvedev, care semnase sambata un acord de incetare a focului ce prevede retragerea fortelor ruse, ii promisese omologului sau francez ca va incepe luni "retragerea contingentului militar trimis ca intarire fortelor de mentinere a pacii ruse, in urma agresiunii georgiene impotriva Osetiei de Sud", fara a preciza exact la ce ora.

Sarkozy, care a negociat la Moscova si Tbilisi acordul de incetare a focului, si-a avertizat si el interlocutorul cu privire la "consecintele grave (...) pentru relatiile Rusiei cu Uniunea Europeana", daca acordul nu este respectat. Presedintele francez, care a cerut retragerea "fara intarziere" a fortelor ruse din Georgia, a afirmat ca "acest punct nu este negociabil". "Daca aceasta clauza a acordului de incetare a focului nu este aplicata imediat si complet, voi fi nevoit sa convoc un Consiliu European extraordinar pentru a decide consecintele" necesare, a avertizat presedintele francez.

Trupe georgiene, insotite de blindate, au instalat luni puncte de control pe soselele care duc spre orasul georgian Gori. Mai multi soldati rusi, cu casti pe cap, verificau portbagajele masinilor si le cereau soferilor actele de identitate. Pe drum, blindate, camioane si tancuri erau aliniate ordonat, acoperite cu panza de camuflaj.

Aleksandr Lomaia, secretarul Consiliului de Securitate georgian, a declarat ca a trecut pe langa 16 puncte de control ruse pe drumul de 130 de kilometri care leaga capitala Tbilisi de orasul Khashuri, situat la vest de Gori.

"Generalul rus (Viaceslav Borisov - n.red.) si-a luat angajamentul sa inceapa retragerea la ora 10 (9 ora Romaniei), dar deocamdata nu exista niciun semn", a afirmat el.

Kremlinul a anuntat ca trupele ruse vor incepe sa se retraga luni, dar nu a precizat o ora. Gori, punct strategic atat pentru transportul rutier, cat si feroviar din Georgia, situat in apropiere de regiunea separatista Osetia de Sud, se va afla in centrul retragerii promise de liderul de la Kremlin.

Drumul spre Gori prezinta semnele celor 10 zile de lupte si de manevre militare ruse, asfaltul fiind distrus pe alocuri in urma trecerii tancurilor.

Televiziunea georgiana a difuzat imagini cu trupe si vehicule militare ruse iesind din Senaki, localitate situata in vestul tarii, si indreptandu-se catre Abhazia, o alta regiune separatista. Nu se stie, deocamdata, daca aceste miscari se incadreaza intr-o eventuala retragere sau reprezinta numai una dintre numeroasele operatiuni similare desfasurate de cand trupele ruse au invadat Georgia.

Un corespondent Reuters a vazut camioane de la Senaki ajunse in Khobi, oras aflat in apropiere de granita cu Abhazia. Intrebat daca unitatea sa se retrage, un soldat a replicat: "Nu am primit ordine inca".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.