Academicienii francezi considera ca recunoasterea a peste 20 de limbi regionale intr-o noua constitutie reprezinta un atentat la identitatea nationala

Academia Franceza a criticat recenta decizie a Adunarii Nationale de a recunoaste peste 20 de limbi regionale, prin mentionarea acestora in Constitutia Frantei. Potrivit Academiei, decizia constituie „un atentat la adresa identitatii nationale”.

Legislativul francez a hotarat, pe 21 iulie 2008, sa modifice articolul 2 al Constitutiei, care prevedea ca „limba republicii este franceza”, prin precizarea ca „limbile regionale fac parte din patrimoniul Frantei”. Consecinta acestei decizii o vor reprezenta introducerea limbilor regionale in sistemul de invatamant, transport, mass-media si in serviciile publice, precum si cheltuielile de milioane de euro necesare pentru inscriptionarea placutelor bilingve.

Astfel, in provincia franceza Bretania, pentru a indica nordul va fi folosit si cuvantul breton „hantenorz”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.