Ucraina pune la dispozitia SUA si Europei un sistem de avertizare privind rachetele balistice, mostenit de pe vremea URSS

Moscova ameninta cu inarmarea nucleara a Flotei de la Marea Baltica si nuclearizarea enclavei Kaliningrad, inconjurata de doua state UE (Polonia si Lituania), ca raspuns la incheierea negocierilor dintre SUA si Polonia, prin care aceasta din urma a acceptat gazduirea de rachete interceptoare americane.

Astfel, desi tevile de tun nu s-au racit inca in Georgia, iar retragerea rusa din statul caucazian nu este definitivata, cea mai grava criza diplomatica dintre Moscova si Occident, de la terminarea Razboiului Rece incoace, se prelungeste. Iar ca sa puna paie pe foc, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a mai dat o lovitura orgoliului Moscovei, oferind accesul liber pentru SUA si statele UE la un sistem de aparare antiaeriana pe care tara sa l-a mostenit de pe vremea URSS.

Ucraina dispune de doua statii care recepteaza informatii de la sateliti si pot avertiza rapid in legatura cu traiectoria unor rachete balistice, pe care Moscova a renuntat sa le mai foloseasca in cooperare cu Kievul, inca din 1992. Dar sistemul este functional si fusese conceput de URSS tocmai pentru a depista rachetele lansate dinspre statele NATO. Or, Iuscenko incearca acum sa foloseasca acest sistem drept atu pentru aderarea tarii sale la Alianta, cata vreme ar putea ajuta la semnalarea rachetelor dinspre Iran.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.