Trupe si blidate ruse erau desfasurate ieri in jurul a trei orase georgiene, iar presiunea internationala continua sa creasca asupra Moscovei, relateaza Reuters, citat de NewsIn

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat ca este "extrem de ingrijorat" in legatura cu situatia umanitara din Georgia si a cerut oprirea abuzurilor.

In orasul georgian Gori, situat la vest de capitala Tbilisi, corespondentii Reuters au vazut urme ale jafurilor, iar populatia locala acuza militiile din provincia vecina Osetia de Sud de comiterea acestor furturi. "Furau masini si spargeau magazine", a povestit un localnic in varsta de 72 de ani. "Vorbeau limba oseta", a subliniat el.

Rusii au promis ca vor pune capat jafurilor, insa barbati imbracati intr-un fel de uniforme de camuflaj au furat joi masinile unor jurnalisti si reprezentantii ai misiunii Natiunilor Unite, iar un lunetist a impuscat o corespondenta a televiziunii georgiene, ranind-o la brat. Magazinele au fost vandalizate si sunt putine masini parcate pe strazi.

Presedintele georgian Mihail Saakasvili a declarat ca Rusia se afla in spatele unei "politici deliberate de epurare etnica". "Pot dovedi acest lucru, organizatiilor internationale au adus marturii care sustin ceea ce spun", a subliniat el, intr-un briefing pentru presa straina.

Martori citati de Reuters au afirmat ca au vazut trupe ruse in Gori. Comandantii rusi spusesera ca vor preda controlul orasului Gori, situat la 60 de kilometri de capitala Tbilisi si in apropiere de principala autostrada Georgiei. Insa oficiali georgieni au spus ulterior ca se pare ca aceasta predare a controlului de catre rusi a fost amanata.

In orasul-port Poti, unde se afla un mic terminal petrolier, martori oculari spun ca au vazut tancuri ruse joi dimineata, insotite de camioane care transportau trupe in zona portului.

Statul Major rus a afirmat ca prezenta "trupelor ruse de mentinere a pacii" la Poti este legitima, la doua zile dupa ce Rusia a semnat armistitiul propus de Franta, si a spus ca Gori nu se afla decat forte de recunoastere. Armistitiul mediat de Sarkozy contine o clauza ce permite fortelor ruse "sa implementeze masuri suplimentare de securitate" pana la venirea observatorilor internationali.

In orasul Zugdidi, vestul Georgiei, in apropiere de regiunea separatista Abhazia, un corespondent Reuters a vazut o coloana de mai mult de 100 de vehicule militare, inclusiv 40 de blindate, la doi kilometri de centrul orasului. Scopul prezentei lor nu era clar.

"Nu stim ce fac aici, de ce o forta atat de mare", a declarat premierul georgian Lado Gurghenidze, intr-o teleconferinta. O explicatie ar putea fi ca incearca sa se lupte cu populatia civila, a spus el.
Armata rusa a ocupat unele regiuni din Georgia dupa ce georgienii au lansat un atac, saptamana trecuta, asupra teritoriului separatist Osetia de Sud, care si-a proclamat independenta fata de Tbilisi in anii '90.

Conflictul ruso-georgian a fost resimtit si pe pietele petroliere, avand in vedere ca Georgia este traversata de conducte ce transporta petrol de la Marea Caspica, si a produs ingrijorare in Occident, care se teme ca violentele vor scapa de sub control.

Un al doilea avion militar american cu ajutoare umanitare a sosit joi in Georgia, un gest care exprima solidaritatea Statelor Unite. Presedintele georgian Mihail Saakasili a criticat totusi Statele Unite pentru ca nu au actionat suficient de ferm pentru a-l ajuta.

Si comandantul adjunct al Statului Major rus, Anatoli Nogovitin, a criticat, la randul lui, ajutorul american pentru Georgia.

"Avem informatii potrivit carora avioane americane transporta ajutoare umanitare pe aeroportul din Tbilisi, desi ei sustin ca noi am bombardat aeroportul in urma cu doua zile", a spus el. "Sa-i intrebam daca vor invita presa sa verifice transportul. Este sau nu unul umanitar? Ce este in acest transport? Este o chestiune care ingrijoreaza foarte mult Rusia", a subliniat el.

Presedintele francez Nicolas Sarkoyzy, artizanul unui acord de incetare a focului aprobat marti de cele doua parti, a declarat ca secretarul de stat american Condoleezza Rice merge vineri la Tbilisi pentru a obtine semnatura lui Saakasvili pe acordul de pace, ceea ce va consolida armistitiul. "Daca maine presedintele Saaksavili semneaza textul pe care l-am negociat cu presedintele Medvedev, atunci retragerea trupelor ruse poate incepe", a spus liderul francez.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat insa: "Putem uita de negocieri legate de integritatea teritoriala a Georgiei, pentru ca este imposibil ca Osetia de Sud si Abhazia sa fie obligate sa accepte cu forta o revenire sub suveranitatea georgiana".

Secretarul american al apararii, Robert Gates, a avertizat ca relatiile Washingtonului cu Rusia pot fi "afectate pentru mai multi ani", daca Moscova nu isi reconsidera "atitudinea agresiva" fata de Georgia, tara aliata Statelor Unite.

"Aceasta va fi o criza semnificativa in relatia dintre Rusia si Statele Unite. Pericolul este ca ambele parti sa considere ca nu trebuie sa dea inapoi", a comentat Michael Cox, profesor de relatii internationale la London School of Economics. "Este la posibil sa ne aflam abia la inceputul crizei, si nu la la sfarsitul ei", a subliniat el.

Intr-un gest de natura sa deterioreze si mai mult relatiile ruso-americane, Polonia a acceptat joi sa gazduiasca amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul sau, dupa ce Washingtonul a imbunatatit termenii acordului in contextul crizei din Georgia. Rusia considera scutul american antiracheta in Europa de Est o aminentare la adresa securitatii sale.

In plus, extinzand ramificatiile conflictului, Ucraina, tara vecina Rusiei, a anuntat ca armata sa va supraveghea aplicarea unui decret prezidential care prevede ca vasele rusesti ancorate la Sevastopol sa solicite permisiunea autoritatilor ucrainene pentru a iesi sau reveni in port. Decizia a dus la o reactie vehementa din partea Moscovei. Statul Major rus a calificat-o drept "ilegitima" si a insistat ca flota rusa se supune doar ordinelor comandantului-sef de la Kremlin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.